Brusselse gevangenis al eeuwigheid geteisterd door rattenplaag: «Zo vuil dat je het pas gelooft als je het ruikt»

De rattenplaag in de gevangenis van Sint-Gillis is nog steeds niet uitgeroeid. Dat blijkt uit verschillende videofragmenten die Sudpresse en Het Nieuwsblad in handen kregen. Op de video’s is te zien hoe de ratten zich de binnenplaats eigen maken, aan de tralies van de cellen komen snuffelen en zelfs in de cellen vertoeven. De Centrale Toezichtsraad voor het Gevangeniswezen (CTRG) beaamt dat er nog steeds een probleem is en de oplossingen vooralsnog niet gewerkt hebben.

door
Belga, Redactie online
Leestijd 3 min.

De rattenplaag sleept reeds een hele tijd aan. In 2022 klaagde de CTRG in het jaarrapport al aan dat de gevangenis van Sint-Gillis «een morbide omgeving» is en dat «sommige plekken in de penitentiaire inrichting zo vuil zijn dat men het pas gelooft na het met eigen ogen en neus te hebben kunnen waarnemen». Ook in 2019 getuigde een gedetineerde aan BRUZZ «dat de ratten ’s nachts over je lijf in de cel lopen».

Verouderde gevangenis

Het probleem zou een gevolg zijn van gedetineerden die afval en etensresten door de tralies gooien, waarop de ratten zouden afkomen. «Sint-Gillis is een verouderde gevangenis. Het probleem zit diep en gaat over vervuiling op de binnenplaatsen en tussen de cellen en de buitenmuur», zegt Ruben Bruynooghe, lid van de commissie van toezicht van de gevangenis van Sint-Gillis.

Ratten en duiven

Daarbovenop zouden ook heel wat duiven zich op het gevangenisterrein komen nestelen zijn, dit aangezien «gedetineerden de duiven voedsel toesteken om toch maar een beetje gezelschap te hebben», duidt Bruynooghe. Deze duiven bouwen dan een nest op plekken die moeilijk te bereiken zijn, wat ook de hygiëne niet ten goede komt.

Gevangen zelf verantwoordelijk

De gedetineerden zijn zelf verantwoordelijk voor de opkuis en hygiëne van de cellen en binnenplaatsen, maar er zou te weinig materiaal voorhanden zijn om deze taak degelijk uit te voeren. Volgens Bruynooghe moet er wel degelijk beter materiaal ter beschikking gesteld worden, maar is dat alleen geen oplossing voor de aanslepende plaag. «Sommige plekken kunnen enkel van buiten de cel gekuist worden. Daarom hebben we dit uitbesteed aan een maatschappij die wel van buitenaf én op elke plek kan kuisen.»

Oneerlijk

De gedetineerden uit de gevangenis van Sint-Gillis hekelen het feit dat ze geen zwaardere misdaden hebben gepleegd dan de gevangenen die al zijn overgebracht naar de nieuwe gevangenis van Haren, maar dat zij wel «verrekken tussen de ziekmakende vieze ratten», wat mogelijks kan leiden tot een gevoel bij gedetineerden dat er een vorm van willekeur in het gevangeniswezen heerst. De definitief veroordeelde gevangenen worden als eersten richting Haren overgeplaatst. Maar dat kan niet allemaal gelijktijdig gebeuren, wat voor onvrede zorgt. Er zouden concrete richtlijnen voorzien zijn over het overbrengen van gedetineerde gevangenen naar Haren, maar die zouden niet altijd even consistent gehanteerd worden.

Nakende sluiting

Tegen eind 2024 moet de gevangenis van Sint-Gillis de deuren sluiten. Ondertussen bevinden er zich nog een 500-tal gedetineerden in de tweede oudste gevangenis van ons land. VSOA-vakbondsman Eddy De Smedt zegt dat het de verantwoordelijkheid van de overheid is om maatregelen te nemen en de detentieomstandigheden te verbeteren. «Het personeel in de gevangenissen is niet aangeworven om als kuisploeg te dienen», aldus De Smedt.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be