Dit land zit voorlopig met winter- én zomeruur

Politiek en economisch gaat het Libanon niet bepaald voor de wind, en de ontslagnemende regering heeft nu nog voor wat extra verwarring gezorgd. Het land heeft momenteel zowel een winter- als een zomeruur.

door
Belga
Leestijd 2 min.

Waarnemend premier Najib Mikati besliste donderdag om de invoering van het zomeruur met een maand uit te stellen. Concreet wordt de klok pas op 20 april een uur vooruit gezet. Een reden werd niet gegeven, maar waarnemers menen dat Mikati, een soennitische moslim, het gedaan heeft zodat het vasten tijdens de ramadan geen uur langer duurt.

Veel mensen, vooral christenen, zijn echter niet opgezet met de beslissing. Zij hebben, net zoals België, de wijzers van de klok wel een uur vooruit gedraaid. De Maronitische kerk, de machtigste christelijke gemeenschap in Libanon, noemt het een beslissing «genomen zonder overleg». Volgens de kerk wil ze «het isolement van Libanon» niet in de verf zetten.

Verwarring

Nationale telecomproviders hebben mensen gevraagd zelf de tijdsaanduiding op hun apparaten te wijzigen, omdat die mogelijk automatisch overgaan op de zomertijd. De nationale luchtvaartmaatschappij Middle East Airlines zei weliswaar de lijn van Mikati te volgen, maar om voor vluchten en reizigers niet voor verwarring te zorgen, toch de internationale tijdsaanduiding te gebruiken.

Ook het machtige netwerk van katholieke scholen schakelt bij het begin van de nieuwe lesweek maandag over op het zomeruur. MTV en LBCI, twee belangrijke televisiezenders, schikken zich eveneens naar de internationale norm.

Ook binnen de regering is er verdeeldheid. Waarnemend minister van Justitie Henry Khoury noemde het besluit van Mikati zondag niet legitiem. Volgens hem zorgt dat voor breuklijnen in de Libanese samenleving en tussen de verschillende geloofsgemeenschappen.