Dit is zonder twijfel het mooiste openbare toilet ter wereld

Laten we eerlijk zijn: openbare toiletten zijn over het algemeen niet iets waar je als mens blij van wordt. Doorgaans zijn ze klein, smerig, lelijk en een bron van angst voor iedereen die er gebruik van wil maken. Maar zoals altijd bestaan er uitzonderingen op de regel en het Lavatory Madeleine in Parijs is daar het perfecte voorbeeld van.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

Het Lavatory Madeleine opende voor het eerst de deuren in 1905 en het hoeft dan ook niet te verbazen dat het een Belle Epoque-pareltje betreft. Glas-in-lood, prachtig bewerkt hout, koperen kranen en gedetailleerde tegeltjes: het openbare toilet is wellicht mooier dan het gemiddelde interieur.

Sinds 2011 was het Lavatory Madeleine jammer genoeg in onbruik geraakt en dus sloot het de deuren voor het publiek. Nu, een goede tien jaar en een grondige restauratiebeurt later, kan iedereen weer gebruik maken van het toilet. Daar moet je wel 2 euro voor over hebben - aan de dure kant voor een plasbeurt, maar wellicht wel de moeite voor het staaltje vakmanschap dat je ervoor in ruil krijgt. Je vindt het toilet trouwens aan de voet van de Madeleine-kerk in het negentiende arrondissement, in de buurt van het gelijknamige metrostation.