Eten we binnenkort mammoetballetjes in tomatensaus? Waarschijnlijk niet

Balletjes in tomatensaus kennen we als Belgen allemaal, maar mammoetballetjes, daar hadden we tot voor kort nog nooit van gehoord. Nochtans is dat precies wat het Australische bedrijf Vow heeft weten te creëren. Hoe dan, vraag je je af? Wel, dankzij een technologie die de voedingsindustrie in de toekomst weleens drastisch zou kunnen veranderen.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

Met de marketingstunt - want dat is de mammoetbal uiteindelijk - wil Vow de aandacht vestigen op de mogelijkheden van labgekweekt vlees. Vlees waar met andere woorden geen kweek of slachting aan te pas komt en die in de toekomst dus weleens dé oplossing zou kunnen vormen om het klimaatprobleem en het daarmee gepaard gaande voedselprobleem op te lossen.

Groter doel

De mammoetbal in kwestie werd ontwikkeld met behulp van 5.000 jaar oud mammoet-DNA en is voortaan te bewonderen in het Rijksmuseum Boerhaave in Nederland. Het is dus inderdaad niet de bedoeling om het balletje op te eten, want de wetenschappers weten niet welke gezondheidsrisico’s dit precies zou inhouden. Ze kozen echter voor mammoet-DNA omdat het reusachtige zoogdier volgens hen symbool staat voor de klimaatopwarming. «We moeten de manier waarop we voedsel creëren beginnen herdenken. Mijn grootste hoop voor het project is dat meer mensen in de wereld kennismaken met labgekweekt vlees», aldus deChief Scientific Officer van Vow, JamesRyall, in een interview met CNN.