Flamingo’s gaan viraal op Twitter: «Is dat bloed?» (VIDEO)

Misschien lijken flamingo’s wel meer op ons dan gedacht. Ze zijn één van de drie vogels, samen met duiven en keizerpinguïns, die kropmelk produceren om hun jongen te voeden. Zoogdieren zijn dus niet de enige in het dierenrijk die melk maken. Ook de kleur van de melk zal je verbazen!

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Onlangs dook een heel opmerkelijke video van roze flamingo’s op Twitter op. In die video lijkt het alsof de ene flamingo de bek door de kop van de andere flamingo boort. De substantie die uit het hoofd druipt, lijkt verdacht veel op bloed. Maar zag je ook het flamingojong onderaan het beeld?

Voedingspatroon

Flamingo’s hebben een unieke en ongeziene manier om hun baby’s te voeden. Net zoals alle andere jonge wezens, zijn flamingobaby’s niet in staat zelf voeding te vinden. Daarvoor leunen ze op hun ouders.

De roze vogels hebben een van de uniekste snavels in het vogelrijk. Het bovenste gedeelte beweegt én is kleiner dan het onderste – wat het tegenovergestelde is van de meeste vogels op aarde. Ze steken hun hoofd ondersteboven in het water om de voedingsstoffen uit het water te filteren. Zoiets is voor een jong heel moeilijk. Flamingokuikens hebben dus de eerste maanden vloeibare voeding nodig.

Bloed?

De flamingo’s in de video vechten niet en het rode goedje is geen bloed. Melkafscheiding bij volwassen flamingo’s is afkomstig van speciale klieren in het bovenste spijsverteringskanaal van die vogel. Die melkafscheiding bevat vet- en eiwitrijke vloeistoffen, alsook het hormoon prolactine. Dat hormoon brengt ook bij andere zoogdieren én de mens de productie op gang.

Flamingomelk is vergelijkbaar met melk van andere zoogdieren. Het grote verschil is de rode kleur van de melk. De melk zit vol met rode bloedcellen. Wist je dat de melk hetzelfde pigment bevat dat de vogel een roze, roodachtige tint geeft?

Bij je volgende bezoek aan de zoo hoef je je dus geen zorgen te maken als je dit tafereel tegenkomt!