Heinz geeft nieuwe boot aan drenkeling die 24 dagen op zee overleefde met ketchup

Het Amerikaanse ketchupmerk Heinz gaat een nieuwe boot geven aan de drenkeling die 24 dagen op zee overleefde met enkel een bus ketchup. Het bedrijf zette de zoekactie ‘#FindtheKetchupBoatGuy’ op poten om de pechvogel te helpen.

door
Redactie online
Leestijd 2 min.

Elvis François, een 47-jarige Dominicaan, raakte eind 2022 verzeild in een schipbreuk in de Caraïbische Zee. Hij had enkel nog een bus ketchup op zak. «Ik had niets te eten, enkel een bus ketchup, lookpoeder en bouillonblokjes van Maggi. Ik heb alles gemengd met water om het 24 dagen lang uit te houden», getuigde Elvis achteraf. Ook had hij het woord ‘help’ op de romp van zijn zeilboot geschreven, waarmee hij 120 zeemijl (ongeveer 220 kilometer) ten noordwesten van La Guajira werd aangetroffen.

Zoektocht

Geen betere reclame voor ketchup dan dit voorval, scheen Heinz te denken. Daarop gingen ze met man en macht op zoek naar de Dominicaan via een socialemediacampagne. «We ontvingen duizenden likes, shares en lieve berichten in onze zoektocht naar Elvis François», klinkt het in een Instagram-bericht van Heinz. «Het was een ongelooflijke groepsinspanning over zes continenten die leidde tot de honderden artikelen en leads en ons uiteindelijke contact met Elvis.»

Volgens het Dominicaanse ‘Emo News’ zouden Heinz en François al een Zoom-vergadering gehad hebben over de nieuwe boot. «Ik wist niet wat ik moest denken», vertelde François achteraf. «Ik verloor alles wat ik had op die boot.»

Spiegeltje

François werd op 15 januari gered dankzij een spiegeltje. «Die dag zag ik een vliegtuig voorbijkomen. Met een spiegeltje en de reflectie van de zon probeerde ik signalen uit te sturen. Toen het vliegtuig twee keer voorbijvloog, had ik door dat ze me hadden gezien», zo vertelt Francois. Bijna anderhalve maand later kan François weer plannen op zee beginnen te maken.