HUH. Italië wil beren het land uitzetten na dood jogger

Italië overweegt beren die in het noorden van het land leven, uit te zetten in andere landen. De Italiaanse minister van Milieu Gilberto Pichetto Fratin zegt hierover met andere landen in gesprek te willen gaan.

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het debat over de populatie beren in de autonome regio Trentino-Zuid-Tirol staat op scherp nadat begin april een 26-jarige jogger om het leven was gekomen na een aanval door een beer. Die gebeurde in een gebied bij het dorp Caldes, dat populair is onder wandelaars.

Er is ook een commissie opgericht die zich moet buigen over maatregelen om de uitbreiding van de berenpopulatie in het gebied onder controle te houden.

In het noorden van Italië leven naar schatting zo’n honderd beren. Beren uit Slovenië werden er in 1999 uitgezet als onderdeel van een programma van de Europese Unie om de dieren te herintroduceren in de Italiaanse Alpen.

Jogger

De beer die de jogger doodde, wordt momenteel vastgehouden in een opvangcentrum voor wilde dieren. De president van de provincie Trente wilde aanvankelijk het dier van 150 kilo laten afmaken, maar na een klacht van dierenactivisten verhinderde een rechter dat. Tijdens een zitting op 11 mei wordt beslist over het lot van de beer.