Is Jack The Ripper na ruim 130 jaar eindelijk ontmaskerd?

Een voormalige politievrijwilliger beweert de identiteit te hebben ontdekt van de figuur achter enkele van de meest schokkende misdaden in de Britse geschiedenis: Jack The Ripper. Dat meldt The Telegraph.

door
Redactie Online
Leestijd 4 min.

Jack The Ripper is de bijnaam van een seriemoordenaar die in Londen vrouwen verminkte en vermoordde. Minstens zes vrouwen werden tussen augustus en november 1888 in of nabij Whitechapel vermoord. Hun kelen werden doorgesneden en hun lichamen zwaar toegetakeld. De slachtoffers waren prostituees of armen. De politie ontving beschimpende anonieme briefjes van iemand die zichzelf Jack The Ripper noemde. De schrijver ervan kende details die alleen de moordenaar kon weten. Het moorddossier werd nooit opgehelderd en behoort tot de meest beruchte onopgeloste misdaden in Engeland. Het mysterie zorgt om de haverklap voor nieuwe theorieën. Tientallen mensen – tot in koninklijke kringen toe – werden al als mogelijke dader naar voren geschoven.

Sarah Bax Horton is een gepensioneerde ambtenaar wiens betovergrootvader eind negentiende eeuw als speurder de spil was in het onderzoek naar Jack The Ripper. Ze deed bijna twintig jaar vrijwilligerswerk bij de politie van de stad Londen en had geen idee van de geschiedenis van haar voorouders totdat ze haar familiegeschiedenis begon te onderzoeken en de Ripper-zaak bestudeerde. Onlangs vond ze overtuigend bewijs over de identiteit van één van de meest beruchte moordenaars van Engeland. Volgens The Telegraph ondersteunt Paul Begg, een kenner van het mysterie rond Jack The Ripper en auteur van meerdere boeken over de seriemoordenaar, de hypothese van Bax Horton.

Epilepticus en alcoholist

Haar speurwerk leidde Bax Horton naar Hyam Hyams, die in de wijk woonde waar de beruchte moorden indertijd plaatsvonden. Hij wist als sigarenmaker hoe hij een mes moest hanteren. Hij was epilepticus en alcoholist en verbleef regelmatig in psychiatrische inrichtingen. Zijn toestand verslechterde nadat hij gewond was geraakt bij een ongeluk en niet meer kon werken. Hij viel zijn vrouw herhaaldelijk aan, was paranoïde dat ze hem bedroog en werd uiteindelijk gearresteerd nadat hij haar en zijn moeder had aangevallen met een hakmes.

Bax Horton kreeg toegang tot zijn medische gegevens, waarna haar vermoedens bevestigd werden. «Voor het eerst in de geschiedenis kan Jack The Ripper geïdentificeerd worden als Hyam Hyams aan de hand van onderscheidende fysieke kenmerken», maakt ze zich sterk in The Telegraph.

Getuigenverslagen

Getuigen beschreven een man van midden dertig met een stijve arm en een onregelmatige tred met gebogen knieën. Bax Horton ontdekte dat de medische aantekeningen van Hyams – die 35 was in 1888 – melding maakten van een verwonding, waardoor hij zijn linkerarm niet kon buigen of strekken, evenals een onregelmatige tred en het niet kunnen strekken van zijn knieën. Hij had ook de ernstigste vorm van epilepsie, met regelmatige aanvallen.

De medische aantekeningen van Hyams, afkomstig uit verschillende zieken- en verzorgingstehuizen, onthullen dat zijn geestelijke en lichamelijke aftakeling samenviel met de moordperiode van de Ripper. «Hij was vooral gewelddadig na zijn zware epileptische aanvallen, wat de periodiciteit van de moorden verklaart», aldus Bax Horton. Ook getuigenverslagen over de lengte en het gewicht van Jack The Ripper komen overeen met de gegevens in de medische dossiers van Hyams.

«In de dossiers stond wat de ooggetuigen reeds verklaarden: dat hij een eigenaardige gang had. Hij was zwak bij de knieën en strekte zijn benen niet volledig. Als hij liep, had hij een soort schuifelende tred, wat waarschijnlijk een neveneffect was van een hersenbeschadiging als gevolg van zijn epilepsie», zegt Bax Horton.

«Zwervende gek»

De vrouw concludeert dat Hyams’ fysieke en mentale achteruitgang – verergerd door zijn alcoholisme – hem aanzette tot moorden. De moorden stopten eind 1888, rond de tijd dat Hyams door de politie werd opgepakt als «een zwervende gek». In 1889 werd hij opgesloten in het Colney Hatch Lunatic Asylum in Noord-Londen, tot zijn dood in 1913. Jack The Ripper heeft nooit meer toegeslagen.

Verschillende verdachten zijn eerder geopperd als de man achter de moorden, waaronder de kunstenaar Walter Sickert, die gruwelijke schilderijen maakte van een vermoorde prostituee. Hyams stond op een lange lijst van ongeveer honderd potentiële daders, maar Bax Horton zegt dat hij niet in aanmerking was genomen omdat hij verkeerd geïdentificeerd was. «Toen ik probeerde de juiste Hyam Hyams te identificeren, vond ik er ongeveer vijf. Het kostte heel wat werk om zijn juiste biografische gegevens te achterhalen. De piste Hyam Hyams is nooit eerder volledig onderzocht als verdachte van de Ripper.»

Bax Horton zal haar uitgebreide bewijs presenteren in een boek getiteld ‘One-Armed Jack: Uncovering the Real Jack the Ripper’. Het is geschreven als eerbetoon aan haar betovergrootvader en zijn politiecollega’s. In 2014 werd in een ander boek gewezen richting Aaron Kosminski, een ingeweken Poolse barbier, als Jack The Ripper. Hij wordt al langer beschouwd als hoofdverdachte.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be