Man uit Australië krijgt boete nadat hij gaat surfen met python (video)

De Australische surfer Higor Fiuza heeft een boete van omgerekend 1.400 euro gekregen nadat een video opdook waarin hij al surfend te zien is met zijn python rond zijn nek. Dat gebeurde aan Rainbow Bay aan de Australische Gold Coast, ten zuiden van de stad Brisbane. Volgens de man heeft zijn ruitpython, die hij de naam Shiva gaf, al zeker tien keer gesurft met hem.

door
Belga, redactie online
Leestijd 2 min.

Nadat een video van de man opdook, legden de autoriteiten hem een boete van 2.332 Australische dollar (ongeveer 1.400 euro) op. Ze oordeelden dat de man het recht heeft om een python als huisdier te houden, maar dat hij onder geen beding het dier mag meenemen uit zijn huis, en het al zeker niet mag meenemen om te surfen.

Niet giftig, wel gevaarlijk

«Om het dier op een openbare plaats mee te nemen, is een aparte vergunning nodig», zei het ministerie van Omgeving van de staat Queensland in een verklaring. «Slangen zijn koudbloedige dieren en hoewel ze kunnen zwemmen, vermijden reptielen over het algemeen water. De python zal het water erg koud hebben gevonden en de enige slangen die in de oceaan zouden mogen zitten, zijn zeeslangen.» Ook kan de trip tot veel stress leiden bij de slang, aldus het ministerie.

De ruitpython is een grote slang die in Australië en Papoea-Nieuw-Guinea voorkomt. De reptielen kunnen wel tot drie meter lang worden. Ze zijn niet giftig, maar wikkelen zich om hun prooi tot die stikt en sterft. De slangensoort voedt zich voornamelijk met vogels, hagedissen en kleine zoogdieren.

«Op haar gemak»

Volgens Fiuza geniet Shiva net wel van het water. «Als Shiva iets niet leuk vindt, begint ze luid te sissen», zegt hij aan 9News. «Maar in het water sist ze niet. Ze is juist net op haar gemak.»

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be