Onderzoek ontdekt het geheim om langer te leven

Velen dromen ervan om 100 jaar oud te worden, maar niet iedereen geraakt er. Het lijkt erop dat slechts een handvol gelukkigen het geheime recept kennen, tot nu. Deense onderzoekers hebben immers gevonden hoe we langer kunnen leven, en het heeft te maken met onze darmen.

Studie
door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Na een studie bij 176 Japanse honderdjarigen hebben onderzoekers aan de Universiteit van Kopenhagen ontdekt dat zij een speciale mix van darmbacteriën hadden die hen beter beschermt tegen infecties. Die unieke bacteriële combinatie kan verklaren waarom ze langer leven dan anderen.

Diversiteit aan darmbacteriën beschermt tegen ouderdom

De onderzochte 100-jarige Japanners vertoonden een grote verscheidenheid aan zowel bacteriën als bacteriële virussen in hun darmen. Dat klinkt misschien niet goed, maar dat is het wel. Bepaalde virussen in de darmen zijn namelijk gunstig voor de darmflora en dus voor onze gezondheid, zo blijkt uit de studie. “Iemand met grote diversiteit aan bacteriën heeft meestal een gezond microbioom (geheel aan bacteriën in je darmen , red.)”, legt universitair hoofddocent Simon Rasmussen uit. «We verwachten dat personen met een gezond microbioom beter beschermd zijn tegen ouderdomsziekten.» Daardoor kan iemand dus langer leven.

Samenstelling namaken

Met behulp van een speciaal ontwikkeld algoritme slaagden de onderzoekers erin om de darmbacteriën en bacteriële virussen in kaart te brengen. Daarmee willen ze onder andere bekijken hoe die bacteriën met elkaar interageren en hoe ze daarna een microbioom kunnen ontwikkelen dat helpt om gezond en lang te leven.

Om mensen langer te laten leven, moeten wetenschappers dus een manier vinden om die bacteriële verscheidenheid na te maken. Zo kunnen veelvoorkomende (ouderdoms)ziektes bestreden worden. «Darmbacteriën zijn een natuurlijk onderdeel van het menselijk lichaam», vertelt professor Rasmussen. «Het gekke is dat we de samenstelling ervan effectief kunnen veranderen. Genen daarentegen niet, althans niet voor lange tijd.»