Opschorting voor klimaatactivist die zich vastkleefde aan schilderij

Een 46-jarige klimaatactivist heeft van de Brugse correctionele rechtbank opschorting van straf gekregen voor beschadiging in het Groeningemuseum. De Bruggeling kleefde zichzelf vast aan een schilderij van Jan Van Eyck. Volgens de verdediging moest Wouter Mouton vrijuit gaan op basis van de vrijheid van meningsuiting.

door
Belga, Redactie online
Leestijd 2 min.

Het incident vond plaats op 19 juli 2022 in het Groeningemuseum in Brugge. Wouter Mouton lijmde zijn rechterhand vast aan ’Madonna met kanunnik Joris van der Paele’, een bekend werk van Jan Van Eyck. Na een halfuur kon de klimaatactivist losgemaakt worden. Het schilderij is omgeven door een glazen wand, waardoor het kunstwerk geen schade opliep.

De Brugse klimaatactivist haalde enkele maanden later zelfs het wereldnieuws door een gelijkaardige actie. In het Mauritshuis in Den Haag kleefde hij zich immers vast aan ’Meisje met de parel’ van Johannes Vermeer. Naar aanleiding van die feiten zat Mouton zelfs een tijdje in de gevangenis. De Nederlandse rechter veroordeelde hem uiteindelijk tot twee maanden gevangenisstraf, waarvan de helft met uitstel. De beklaagde ging ondertussen wel in beroep tegen die veroordeling.

Het openbaar ministerie toonde bij de behandeling van de zaak enig begrip voor de strijd van de beklaagde. «Het klimaat is inderdaad een belangrijk en actueel thema, maar dit is niet de juiste manier om actie te voeren», aldus procureur Marthe Boghaert, die geen concrete bestraffing vorderde.

De verdediging wierp tevergeefs op dat de strafvordering onontvankelijk is. Volgens zijn advocaten mag de vrijheid van meningsuiting van de klimaatactivist immers niet beperkt worden. Ondergeschikt werd benadrukt dat van enige beschadiging sowieso geen sprake was.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be