Portugese president onder vuur na seksistische en fatshamende opmerkingen: ‘Kijk naar haar decolleté!’ (video)

Marcelo Rebelo de Sousa, de president van Portugal, is beschuldigd van seksisme en fatshamingna enkele opmerkingen tijdens een staatsbezoek aan het Canadese Toronto.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Op de beelden, die dateren van vorige week, is te zien hoe de president een gesprek aanknoopt met twee Portugese vrouwen, moeder en dochter,in Toronto. Eerst zegt hij tegen hen dat de dochter knapper is dan haar moeder, waarop de vrouw schijnbaar niet uit het lood geslagen zegt dat ze allebei Maria zeggen. Vervolgens maakt De Sousa nog een opmerking over het decolleté van de dochter: hij wijst ernaar en stelt dat ze op die manier griep zal krijgen. Vervolgens wandelt hij snel weg, met zijn arm om zijn vrouw geslagen.

De beelden schoten bij velen in het verkeerde keelgat, en de president werd al snel geconfronteerd met zijn gedrag. Voor de camera zegt hij dat hij alleen maar op haar decolleté wees omdat hij niet wilde dat de vrouw net als hij ziek zou worden, om vervolgens te doen alsof hij moest hoesten.

En dat is niet het enige bedenkelijke wat de president recent deed. Enkele uren na de ‘decolleté’-opmerking is de president elders op bezoek, waar hij poseert met een groep vrouwen. Tegen één vrouw zegt ze dat op een stoel moet gaan zitten, om vervolgens luidop te vragen of die stoel dat wel aankan. Hij barst in lachen uit. Een deel van de groep lacht mee, maar de vrouw in kwestie reageert verontwaardigd.

In 2020 kwam de Portugese president nog positiever in de aandacht toen hij live tijdens een interview twee verdrinkende vrouwen uit de zee redde.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be