Studenten vervangen bier door thee tijdens cantus

Studenten van UAntwerpen toveren vandaag de gebruikelijke cantus om tot een serene bijeenkomst met uitsluitend verse thee. Ze gooien hun gewoontes om voor het jaarlijkse cultuurfestival Calamartes. Het begin van een nieuwe traditie? Wie weet.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

Het festival Calamartes wordt georganiseerd door de studentenkoepel Unifac, en dat in samenwerking met een twintigtal studentenverenigingen. Iedere studentenvereniging heeft haar eigen activiteit en dag. Op 9 maart is het de beurt aan de theecantus van Dwars, het tijdschrift van UAntwerpen. De inspiratie voor de theecantus kwam overwaaien uit Gent, waar verenigingen studenten wilden bereiken die niet zo voor bier te vinden zijn. Niet iedereen zit te wachten op die bijhorende alcoholkater.

Minstens even leuk

Tijdens een ‘normale’ cantus worden er verzen voorgelezen uit een codex, die studenten feilloos moeten meezingen. «Als ze dit niet of verkeerd doen, worden er normaal straffen opgelegd in de vorm van bier drinken», legt Tim Vermeiren uit, coördinator bij Dwars. Het spelgehalte zal bij deze cantus wat lager liggen. «Maar wij zullen dit ruimschoots compenseren door het muzikale en tekstuele voorop te plaatsen, onder andere door een live koor», vervolgt Vermeiren. Het doel is dus duidelijk: laten zien dat een cantus zonder bier net zo leuk kan zijn.