Taakstraf voor student die eieren gooide naar koning Charles III (video)

De student die in november eieren gooide richting koning Charles III en diens vrouw Camilla, is veroordeeld voor ‘bedreigend gedrag’. Hij moet een werkstraf uitvoeren van honderd uur.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

De 23-jarig Patrick Thelwell gooide volgens de aanklager «ten minste vijf eieren» naar het koningspaar, toen zij op 9 november een bezoek brachten aan York. Allen misten ze hun doel. Hij pleitte onschuldig, redenerend dat hij de eieren wel had gegooid, maar dat het om «geoorloofd» geweld ging. De rechter ging daar niet in mee en oordeelde dat Thelwell de koning wilde doen geloven dat er onmiddellijk geweld zou volgen tegen hem.

Naast de eieren slingerde de student ook scheldwoorden naar het hoofd van Charles. Volgens de aanklager noemde Thelwell de koning een «pedofiel» en «een vriend van Jimmy Savile». Savile was een Brits televisiefiguur van wie na zijn dood aan het licht kwam dat hij naar schatting 1.000 mensen, onder wie veel minderjarigen, ouderen en gehandicapten, seksueel misbruikt zou hebben.

«Noodzakelijke actie»

Tijdens de rechtszaak vroeg Thelwell, die al twee keer werd opgepakt bij protestacties van de organisatie Extinction Rebellion, aan een politieagent of die eieren gooien beschouwde als serieus geweld. «Meer dan het geweld uitgevoerd door de Britse staat?» Zelf noemde hij zijn actie «noodzakelijk».

De rechter oordeelde dat de jongeman een taakstraf van honderd uur zou krijgen, die binnen twaalf maanden moet worden uitgevoerd. Volgens de BBC moet hij ook een boete betalen van 600 pond (678 euro).