Vliegtuigpassagier opent nooddeur tijdens landing: «Ik dacht dat ik zou sterven»

Een vliegtuigpassagier is gearresteerd in Zuid-Korea omdat hij de nooddeur van een vlucht heeft geopend tijdens de landing. Het vliegtuig is uiteindelijk veilig geland. Alle passagiers hebben het incident overleefd, sommige werden achteraf naar het ziekenhuis gebracht.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

De vlucht van Asiana Airlines vertrok van het Zuid-Koreaans Jeju-do-eiland op vrijdag rond 11u45 lokale tijd. Een uur later opende een mannelijke passagier een van de nooddeuren tijdens de landing op het vasteland. Op dat moment bevond het vliegtuig zich op 250 meter boven de grond. Een video op sociale media toont hoe de wind via het gat aan de linkerkant van het vliegtuig tegen de passagiers inbeukt.

De 194 passagiers hebben allen de vlucht overleefd, die met de deur open geland is. Sommigen waren flauwgevallen, twaalf anderen hadden ademhalingsproblemen. Na de landing werden zij naar het ziekenhuis afgevoerd, melden lokale media. Hun toestand is niet kritiek, ze hadden waarschijnlijk last van hyperventilatie.

«Chaos»

Het cabinepersoneel kon de man niet tegenhouden omdat het vliegtuig op het punt stond om te landen, zo vertellen getuigen aan lokale media. De man zou ook geprobeerd hebben uit het vliegtuig te springen nadat hij de deur had geopend. «Mensen rondom hem klampten zich aan hem vast en trokken hem naar binnen», vertelt een getuige.

Een andere passagier beschrijft de paniek die aan boord van het vliegtuig ontstond. «Het was chaos. Mensen dicht bij de deur leken flauw te vallen. Stewardessen riepen via de luidsprekers of er artsen aanwezig waren», vertelt een man aan het persbureau Yonhap. «Ik dacht dat het vliegtuig opgeblazen werd. Ik dacht dat ik zou sterven.»

Er waren ook schoolkinderen aan boord, op weg naar een sportevenement. De moeder van een leerling gaf aan dat «de kinderen beefden, huilden en bang waren».

Nog geen verklaring

De 33-jarige verdachte werd gearresteerd na de landing. Hij heeft nog geen verklaring gegeven voor zijn daden, aldus de politie. Hij was weliswaar niet onder invloed van alcohol op het moment van zijn arrestatie. «Het is moeilijk om een normaal gesprek met hem te voeren», zei een ambtenaar. «We zullen het motief van de misdaad onderzoeken en hem straffen.»