Wetenschappers stellen inwendige structuur van Mars bij: sporen van magma oceaan

Een studie in het tijdschrift Nature, waaraan een onderzoeker van de Koninklijke Sterrenwacht van België meewerkte, stelt een nieuw model voor de binnenkant van Mars voor, met een heterogene mantel die een gesmolten silicaatlaag bevat boven de vloeibare metaalkern. Dat blijkt uit de analyse van seismische gegevens, die zijn geregistreerd op Mars na een meteorietinslag in september 2021. De analyse van deze gegevens «verandert onze kijk op de interne structuur en evolutie van de rode planeet drastisch», stelt de Sterrenwacht donderdag.

door
Belga, Redactie online
Leestijd 2 min.

Een internationaal team onder leiding van Henri Samuel, onderzoeker aan het Institut de physique du globe de Paris, en met Attilio Rivoldini van de Koninklijke Sterrenwacht van België, bestudeerde de voortplantingstijden van de seismische golven gegenereerd door een krachtige meteorietinslag van 18 september 2021. Het team toonde op basis daarvan aan dat een gesmolten silicaatlaag onderaan in de mantel van Mars en boven de metalen kern de nieuwe gegevens kan verklaren. Op basis van deze bevinding is een nieuw structuurmodel afgeleid. Dit model is consistenter met alle beschikbare geofysische gegevens, maar verklaart ook beter de evolutie van Mars sinds zijn ontstaan.

Magma oceaan

Een gesmolten laag aan de basis van de mantel verklaart de tot nu toe onverklaarde abnormaal langzame voortplanting van afgebogen golven langs de kern-mantelgrens op september 2021. De auteurs van de studie stellen voor dat Mars in een vroege fase een magma oceaan had, die door kristallisatie een stabiele laag aan de basis van de mantel produceerde die verrijkt was met ijzer en radioactieve elementen. De hitte die vrijkwam door radioactief verval leidde vervolgens tot een laag van gesmolten silicaten boven de kern.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be