Winnie de Poeh-boek leert kinderen in Texas reageren op schietpartijen: «Ren, verstop, vecht»

Schoolkinderen in de Amerikaanse staat Texas leren met cartoons van Winnie de Poeh hoe ze moeten reageren op een schietpartij. Het boek werd gemaakt door een adviesbureau van de autoriteiten in Houston. Ouders en leerkrachten uiten hun bezorgdheid en hekelen dat er geen echte actie ondernomen wordt tegen school shootings.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

«Als er gevaar is, laat Winnie de Poeh en zijn team je tonen wat je moet doen: ren, verstop, vecht.» Zo luidt de ondertitel van het ‘Stay Safe’-boek, die de aanbevolen tactieken van de FBI bevat. De bekende cartoonfiguur Winnie de Poeh leert de kinderen wat ze moeten doen in het geval dat een schutter het gebouw binnenvalt.

De tekeningen leggen in detail uit hoe de kinderen moeten reageren. «Als het veilig is om weg te komen, moet je rennen zoals Konijn. Als het gevaar dichtbij is, verstop je je zoals Poeh tot de politie er is.» Dat laatste staat bij een cartoon waarop Poeh zijn hoofd in een pot honing verstopt.

«Vreselijk verontrustend»

Kinderen uit de omgeving van Dallas hadden het ‘Stay Safe’-boek meegekregen zonder voorgaand overleg met ouders en leerkrachten. Een leerkracht noemde het boek «vreselijk verontrustend» en ook andere ouders hebben hun bezorgdheid geuit.

«Dat mensen het een beter idee vinden om dit boek aan een kind te geven dan om echt actie te ondernemen om schietpartijen te voorkomen, maakt me zo boos en teleurgesteld», hekelt een andere leerkracht. Democratisch gouverneur van Californië Gavin Newsom volgt diezelfde mening en tweette dat het boek de lafheid van de Republikeinen in Texas illustreert.

Het ‘Stay Safe’-boek is geen officiële uitgave, maar werd gemaakt door een adviesbureau van de autoriteiten in Houston. Sinds 2022 behoort Winnie de Poeh namelijk tot het publieke domein en kan iedereen vrij van auteursrechten het figuurtje gebruiken.