WOW. Agent vangt wilde alligator met lasso (video)

Een politieagent uit Florida werd op woensdag 22 februari opgetrommeld om een wel heel bijzondere rakker te klissen. Handboeien zouden de klus niet klaren, en dus moest de agent creatief uit de hoek komen.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Op woensdag 22 februari reageerde de politie van Miami-Dade op een melding van een alligator die uit een vijver was gekropen en de openbare weg overstak. Voor alle veiligheid moest het reptiel van bijna twee meter lang terug naar zijn natuurlijke habitat geleid worden.

Agenten probeerden het dier in te sluiten met hun patrouillewagens, terwijl agent Manuel Orol op missie was om het te pakken te krijgen. Na enkele pogingen slaagde hij erin om de alligator met een gele sleepriem, die als lasso diende, te vangen.

Lasso

Op bodycambeelden is te zien hoe de waaghals nadert tot vlakbij de op drift geraakte alligator en zijn lasso rond de kop mikt van het reptiel, dat verschrikt wegrent waardoor het touw strak komt te zitten ter hoogte van zijn romp. Vervolgens haakt de agent het touw met een karabijnhaak vast aan de voorkant van zijn voertuig.

Volgens lokale media kwamen medewerkers van overheidsinstantie Florida Fish and Wildlife Conservation Commission daarna ter plaatse om de alligator naar zijn natuurlijke habitat over te brengen.

Dodelijke alligatorincidenten

Dat alligators een bedreiging kunnen vormen voor mensen en dus enige voorzichtigheid in acht genomen moet worden bij het benaderen van de dieren, werd daags voordien nog geïllustreerd. Toen doodde een alligator een 85-jarige vrouw die haar hond uitliet in St. Lucie, Florida. De bejaarde probeerde haar hond te redden toen het drie meter lange dier het op haar viervoeter gemunt had. Daarbij liep de vrouw een fatale beetwonde op. Haar hond bleef ongedeerd.

Het incident was de derde dodelijke alligatoraanval in Florida in de afgelopen twaalf maanden. In juli 2022 werd een 80-jarige vrouw gedood door twee alligators toen ze in een vijver viel. En in mei 2022 vonden de autoriteiten het levenloze lichaam van een 47-jarige man die ondanks waarschuwingen frisbees was gaan vissen uit een meer waarvan bekend is dat het veel alligators herbergt.

Florida is de thuisbasis van naar schatting 1,3 miljoen alligators. De dieren staan bekend als «opportunistische eters», die bij voorkeur makkelijke prooien aanvallen.