WOW. Nepalese alpinist vestigt record met 27ste beklimming Mount Everest

De Nepalese bergbeklimmer Kami Rita Sherpa heeft woensdag voor de 27ste keer de top van de Mount Everest bereikt. Dat is een record, zo meldt de organisator van zijn expeditie.

door
Belga
Leestijd 1 min.

«Hij bereikte vanmorgen met succes de top toen hij een Vietnamese klimmer begeleidde,» zegt Mingma Sherpa van Seven Summit Treks aan AFP.

Kami Rita Sherpa is al meer dan 20 jaar gids en bereikte de 8.848 meter hoge top voor het eerst in 1994. Sindsdien heeft hij Everest bijna elk jaar beklommen en heeft hij zelfs verschillende keren het eerste touwteam geleid dat de route naar de top heeft geopend.

Kami Rita’s beklimming komt enkele dagen nadat collega Pasang Dawa Sherpa (46) zijn record van 26 succesvolle beklimmingen had geëvenaard. Pasang Dawa is naar eigen zeggen van plan opnieuw te klimmen zoals hij vorig jaar deed.

Risico’s

Nepalese gidsen, meestal sherpa’s uit de valleien rond de Everest, worden beschouwd als de ruggengraat van de bergsportindustrie in de Himalaya. Zij nemen enorme risico’s om uitrusting en voedsel te dragen, touwen te bevestigen en ladders te repareren.

Nepal herbergt acht van de tien hoogste toppen ter wereld en verwelkomt elk voorjaar honderden klimmers wanneer de temperaturen warmer zijn en de wind over het algemeen kalm.

Dit jaar hebben de autoriteiten 478 klimvergunningen afgegeven aan buitenlandse klimmers.