WOW. ‘Storm chasers’ leggen verwoestende tornado’s in VS vast op beeld (video’s)

Het zijn drukke tijden voor zogenaamde ‘storm chasers’ in de VS. Met die term worden hobbyisten aangeduid die gevaarlijke weerfenomenen ‘najagen’ om beelden te maken. Zo werd op 31 maart een krachtige tornado op beeld vastgelegd nabij het dorp Sigourney, in de Amerikaanse staat Iowa. Ook andere storm chasers maakten indrukwekkende beelden van de dodelijke tornado’s die het zuiden en het midwesten van de VS de voorbije dagen troffen.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

De dodentol van de tornado’s en zware stormen die het zuiden en het midwesten van de Verenigde Staten tijdens het weekend hebben getroffen, is opgelopen tot zeker 33. De doden vielen in de staten Arkansas, Alabama, Mississippi, Tennessee, Illinois en Indiana. Honderdduizenden mensen zaten het voorbije weekend zonder stroom.

Alleen al in de zuidelijk staat Tennessee kwamen twaalf mensen om, bijvoorbeeld in Memphis, waar twee kinderen en een volwassene stierven nadat bomen op hun huis waren gevallen. Het plaatsje Wynne in Arkansas is vrijwel van de kaart geveegd. Er vielen vier doden volgens Amerikaanse media. In de staat Indiana kwamen vijf mensen om het leven. Drie van hen stierven in Sullivan County en twee kampeerders overleden in Owen County.

Sinds vrijdag werden tientallen tornado’s geregistreerd. De ravage is enorm: hele dorpen werden verwoest, elektriciteitspalen en bomen knakten en auto’s waaiden weg. Zondag zaten nog meer dan 230.000 gezinnen zonder elektriciteit.