WTF. Amerikaanse wet in de maak die TikTok kan verbannen

Twee Amerikaanse senatoren komen dinsdag met een wetsvoorstel dat de president de macht moet geven technologie uit het buitenland als dreiging te betitelen en te verbieden. De wet zou president Joe Biden onder meer in staat stellen het populaire platform TikTok te verbannen.

door
Belga
Leestijd 1 min.

TikTok is eigendom van het Chinese technologiebedrijf ByteDance en ligt onder vuur sinds het bedrijf toegaf dat bepaalde werknemers toegang hadden tot gegevens van gebruikers in de Verenigde Staten en Europa. Bidens voorganger Donald Trump probeerde in 2020 TikTok te verbieden in de VS, maar zijn geplande maatregelen strandden in de rechtbank.

Gevolgen

Het nieuwe wetsvoorstel is gezamenlijk opgesteld door een Republikeinse en een Democratische senator. Een anonieme bron laat aan Reuters weten dat het Witte Huis input heeft geleverd voor de motie. Vorige week werd een ander voorstel dat tot een ban op TikTok kon leiden afgeketst door de Democraten, die het plan te gehaast en ondoordacht vonden. TikTok liet toen weten dat een Amerikaans verbod op de app zou leidden tot «de verbanning van de export van de Amerikaanse cultuur en waarden naar miljarden mensen wereldwijd die onze service gebruiken.»