WTF. Duitsland ontwikkelt eerste ‘oplosbier’

We zijn al bekend met instant koffie, instant pudding en instant noodles. Maar instant bier, dat is nieuw. Klosterbrauerei, een Duitse bierbrouwerij, maakte het toch waar. Zonder de kwaliteit te minderen, willen ze een bier in poedervorm op de markt brengen. Zo hopen ze de zware ecologische voetafdruk van de export van bier te verminderen.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Hoewel het onmogelijk klinkt, bestaat het concept effectief enkel uit poeder en water. Het bierpoeder bevindt zich in de laatste stap van de ontwikkeling en is voorlopig alcoholvrij. Na twee jaar onderzoek hoopt de brouwerij het product eind 2023 op de markt te brengen.

Verminderen CO2-uitstoot

Jezus is er niets tegen: dit bedrijf verandert water in enkele seconden in bier. “We hebben berekend dat we alleen al voor Duitsland ongeveer 3 tot 5% van de algemene CO2-uitstoot kunnen besparen”, vertelt Stefan Fritsche, algemeen directeur van Klosterbrauerei Neuzelle, de brouwerij achter het nieuwe product. Als we zoiets wereldwijd zouden bekijken, zou dat ongeveer een half procent van de CO2-uitstoot kunnen verminderen. Het bierpoeder zou water, flessen, kratten en vaten overbodig maken in de internationale export en zo het brandstofgebruik verminderen.

Zelfde kwaliteit

Fritsche zegt: “Het bijzondere is dat het ons eigenlijk lukt om van dit bierpoeder, met behulp van gewoon water een – momenteel alcoholvrij – normaal kloosterbier te maken.” Waarmee hij bevestigt dat hij niet van plan is in te leveren aan de kwaliteit. Nu hebben ze het schuim en de biersmaak al, maar ze willen het totaalplaatje. Ook alcohol en koolzuurgas zullen in een later stadium in poedervorm toegevoegd worden. In een toekomstscenario zouden bierbrouwerijen zo het bierpoeder krijgen en hun eigen water toevoegen alvorens het in flessen te vullen.

Eerlijk is eerlijk, trekkers onder ons hebben zo dé oplossing gevonden om gemakkelijk bier mee op pad te nemen. Ook studenten hebben net een manier gevonden om goedkoop alcohol te smokkelen naar feestjes en festivals. Maar eerst proeven, en dan geloven.