WTF. Meer dan 2.000 dode pinguïns aangespoeld aan Uruguyaanse kusten: «Bloedbad» (foto’s)

De Uruguayaanse autoriteiten staan voor een raadsel: in tien dagen tijd zijn bijna 2.000 dode pinguïns aangespoeld op de stranden aan de oostkust van het Zuid-Amerikaanse land. Experts zijn druk in de weer om de doodsoorzaak te zoeken, maar voorlopig is er geen uitsluitsel.

door
Belga, Redactie Online
Leestijd 1 min.

De Magelhaenpinguïns stierven in de Atlantische Oceaan voor ze door de stromingen naar de kusten van de departementen Canelones, Maldonado en Rocha werden gevoerd, vertelt Carmen Leizagoyen, hoofd van de afdeling wildlife van het Uruguayaanse Ministerie van Milieu.

«Het gaat voor 90 procent om jonge exemplaren die aankomen zonder vetreserves en met een lege maag», zegt ze. De tests die uitgevoerd werden om de aanwezigheid van vogelgriep vast te stellen waren negatief, voegde ze eraan toe.

(Lees hieronder verder.)

Deze pinguïnsoort, die zijn nest maakt in het zuiden van Argentinië, migreert noordwaarts op zoek naar warmere wateren tijdens de zuidelijke winter, en kan zo ver reizen als de kust van de Braziliaanse staat Espirito Santo.

Bloedbad

«Het is normaal dat een bepaald percentage sterft, maar niet zo veel», aldus Leizagoyen, die eraan herinnert dat er vorig jaar een soortgelijk bloedbad plaatsvond in Brazilië, ook al zonder oorzaak te achterhalen.

Milieuactivisten wijten de dood van de Magelhaenpinguïns aan overbevissing en illegale visserij.