WTF. Oogdruppels teruggeroepen in VS na blindheid en overlijden

Een zeldzame bacterie die is aangetroffen in oogdruppels wordt in de Verenigde Staten verband gebracht met tientallen besmettingen. Patiënten raakten blind en een persoon is gestorven. Het middel is intussen teruggeroepen.

door
Belga
Leestijd 2 min.

De ‘Artificial Tears Lubricant Eye Drops’, die verkocht worden door EzriCare en Delsam Pharma, werden begin februari voor het eerst teruggeroepen. Ondertussen blijkt uit een update van het Amerikaanse voedselagentschap Food and Drug Administration (FDA) en de Centra voor Ziektebestrijding en -preventie (CDC) dat er in 16 Amerikaanse staten al 68 patiënten geïdentificeerd zijn met een besmetting met de ‘pseudomonas aeruginosa’-bacterie.

Afscheiding

De gezondheidsdiensten kregen acht meldingen van mensen die hun zicht kwijt zijn, vier patiënten moesten hun oogbal operatief laten verwijderen en een patiënt overleed aan de gevolgen van de bacterie.

De FDA en CDC roepen consumenten op om het middel niet meer te gebruiken. «Patiënten die het product gebruikten en symptomen vertonen of een ooginfectie hebben moeten onmiddellijk naar de dokter», klinkt het. Symptomen zijn gele, groene of heldere afscheiding uit het oog, pijn of ongemak in het oog, roodheid van het oog of ooglid, het gevoel alsof er iets in het oog zit, verhoogde gevoeligheid voor licht en wazig zicht.

Geopende flesjes van het middel bleken de bacterie te bevatten. Het gaat om een zeldzame stam van de ‘pseudomonas aeruginosa’-bacterie, die nog nooit eerder is opgedoken in de VS. Ongeopende flesjes worden nog getest om te bepalen of de besmetting tijdens het productieproces heeft plaatsgevonden.

Klacht

Vorige week heeft een vrouw in Florida het overkoepelende farmaceutisch bedrijf aangeklaagd. Ze beweert dat ze een ooginfectie opliep na het het gebruik van de druppels en moest haar oog laten verwijderen. Volgens een advocaat van de vrouw zouden er geen of te weinig bewaarmiddelen in de oogdruppels zitten.