WTF. Peruaanse politie arresteert man die al heel z’n leven samenwoont met eeuwenoude mummie (video)

De politie in Peru heeft een gemummificeerd lichaam van tussen de 600 en 800 jaar oud in beslag genomen. De mummie werd aangetroffen in een isothermische tas die de eigenaar, een 26-jarige ex-voedselbezorger, ooit had gebruikt om eten bij mensen thuis te bezorgen.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

De Peruaanse politie stuitte op de mummie tijdens een patrouille in een park in de stad Puno, waar de twintiger rondhing. De man had zijn mummie bij zich omdat zijn vrienden het wilden zien. Hij werd gearresteerd en blijft in hechtenis terwijl de onderzoekers de vreemde zaak onder de loep nemen. De man beweert dat de mummie, die hij ‘Juanita’ noemt, al dertig jaar bewaard wordt in zijn ouderlijk huis. Zijn vader zou het stoffelijk overschot op een dag mee naar huis hebben genomen nadat gesprekken over een donatie van het eeuwenoude lichaam aan een lokaal museum op niets uitdraaiden.

In een interview met de lokale pers beschrijft de man hoe de mummie naast hem «slaapt» in zijn slaapkamer en dat hij «goed zorg draagt» voor het lugubere relict. «Ik zorg voor haar, ik onderhoud haar, ze is mijn spirituele vriendin», klinkt het.

Geen vrouw

Een specialist van het ministerie van Cultuur heeft echter verklaard dat de mummie van een man is die minstens 45 jaar oud was bij zijn overlijden. Hij zou dus niet ‘Juanita’ maar ‘Juan’ moeten worden genoemd. Het lichaam werd bewaard in foetushouding. De gemummificeerde resten zijn vermoedelijk een ‘pre-Spaans relikwie’. «De man was vermoedelijk afkomstig uit het oostelijke gebied van Puno, een regio in de Peruaanse Andes ongeveer 1.300 kilometer ten zuidoosten van Lima», aldus het ministerie.

Het ministerie van Cultuur heeft de gemummificeerde resten in beslag genomen om het te beschermen en conserveren als erfgoed.