WTF. Ultraorthodoxe joden spuwen op christelijke pelgrims in Jeruzalem: «Haat wordt niet getolereerd»

De Israëlische politie heeft vijf personen opgepakt die ervan verdacht worden gespuwd te hebben op pelgrims of kerkingangen in de Oude Stad in Jeruzalem. De arrestaties vonden plaats nadat er van het incident videobeelden waren opgedoken. Een van de verdachten is minderjarig.

door
Belga, Redactie Online
Leestijd 2 min.

Sinds dinsdag circuleert een video op sociale media waarop te zien is hoe ultraorthodoxe joden, onder wie ook kinderen, in een steegje van de Oude Stad op christelijke pelgrims stuiten die met een groot houten kruis onderweg zijn. Verschillende van de joden, die momenteel het Loofhuttenfeest vieren, spuwden naar de pelgrims om hun afschuw te tonen.

Hevige kritiek

De video lokte hevige kritiek uit in Israël, onder anderen van premier Benjamin Netanyahu en de beide opperrabijnen. Netanyahu zei dat Israël zich er absoluut toe engageert dat iedereen zijn geloof kan beleiden, «een heilig recht», en dat pelgrims van alle geloofsovertuigingen de Heilige Stad kunnen bezoeken. Het hoofd van de politie van Jeruzalem, Doron Turgeman, zei dat haat niet geduld wordt, tegen christenen, moslims noch joden. Er zou nu een nieuw speciaal team opgericht worden dat tegen het probleem moet optreden.

Steeds meer haatincidenten

De jongste tijd duiken er steeds meer haatincidenten op in Jeruzalem tegen christenen. Begin dit jaar beschadigden twee joodse tieners een protestantse begraafplaats. Christenen vormen in Israël een zeer kleine minderheid. Ze maken maar 2 procent uit van de ongeveer tien miljoen burgers.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be