Zuid-Korea verbiedt slachten van honden en verkoop hondenvlees

Het parlement in Zuid-Korea heeft dinsdag unaniem een wet gestemd die het slachten en verkopen van honden voor hun vlees verbiedt vanaf 2027. Al eeuwen wordt in het land hondenvlees gegeten, maar Koreanen eten het nog amper en zeker jonge Koreanen mijden het - vooral de ouderen beschouwen bosintang, een soep met hondenvlees, als een delicatesse.

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het kweken of slachten van honden voor consumptie is met de nieuwe wet niet langer toegelaten, en het vlees verdelen of verkopen wordt ook verboden. Op overtredingen staan celstraffen: slagers riskeren drie jaar cel, wie honden fokt voor hun vlees of vlees verkoopt twee jaar. Hondenvlees eten wordt niet illegaal.

Er liep al langer een campagne tegen het traditionele gebruik, omdat die volgens actiegroepen een schande is voor het internationale imago van Zuid-Korea. Die campagne kreeg de steun van huidig president Yoon Suk Yeol, een zelfverklaard dierenliefhebber die al verschillende zwerfhonden en -katten adopteerde. Eerdere pogingen om een verbod op te leggen, botsten op de lobby van hondenfokkers.

Uit een maandag gepubliceerde peiling door Animal Welfare Awareness bleek dat negen op de tien Koreanen zeggen dat ze in de toekomst geen hondenvlees meer zouden eten.

Overgangsperiode

De wet voorziet in een overgangsperiode van drie jaar, om fokkers en restauranthouders de tijd te geven om een andere bron van inkomsten te vinden. Ze zullen een plan moeten indienen om hun zaak uit te faseren. Zaken die moeten sluiten, zullen steun krijgen van de overheid.

Zuid-Korea telt ongeveer 1.600 hondenvleesrestaurants en 1.150 hondenboerderijen. Jaarlijks worden zo’n 1 miljoen honden voor consumptie geslacht.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be