BXL on a budget: deze inspirerende musea bezoek je voor minder dan 4 euro

Liefde voor Brussel zit in het DNA van Metro. Daarom trekken we regelmatig naar onze hoofdstad om te genieten van zijn verrassende bars, avontuurlijke activiteiten en bruisende nachtleven. Dat doen we op een budget, want ook wie centjes wil besparen, kan ten volle genieten van de eigenzinnige metropool. Deze week nemen we de Brusselse musea onder de loep: waar aanschouw je de beste kunst aan de beste prijzen?

door
Lien Delabie
Leestijd 3 min.

Art et marges

In het hartje van de levendige Marollen bevindt zich het art & marges musée museum. Sinds de jaren tachtig bouwt dit bijzondere museum aan een collectie van outsiderkunst: kunst gecreëerd in de marge van de kunstwereld. De werken zijn afkomstig van autodidactische kunstenaars en personen met een mentale handicap, of die opgenomen zijn in een psychiatrische instelling. In drie jaarlijkse tentoonstelingen dagen de kunstenaars de grenzen van de kunst uit. Art et marges bezoek je voor amper 4 euro, en op de eerste zondag van de maand helemaal gratis.

Hoogstraat 314 1000 Brussel

CENTRALE (lab, box, vitrine)

Benieuwd wat de Brusselse underground te bieden heeft? Dan moet je naar een oude elektriciteitscentrale aan het bruisende Sint-Kat afzakken. Het centrum stelt moderne, multidisciplinaire werken tentoon van gevestigde en opkomende talenten, Brussels of Belgisch. Voor de tentoonstellingen in de ‘hall’ betaal je 8 euro (of 4 als je in Stad Brussel woont), maar het lab, de box en de vitrine zijn helemaal gratis. In die laatste secties krijg je de creatieve uitspattingen te zien van het verse Brusselse geweld dat de hedendaagse kunstscène komt wakker schudden.

Sint-Katelijneplein 45 1000 Brussel

Wiertz Museum

De eigenzinnige kunstenaar Antoine Wiertz was geen onbesproken figuur. Net wanneer de kunstwereld zich richtte op landelijke landschappen en intieme verhalen, beslist de Waal om heroïsche spektakelstukken te maken. Hoe grootser, hoe beter – dat bewees ook zijn acht meter brede doek ‘Grieken en Trojanen worstelen om het lijk van Patroclos’ (1836). Als uit vernietigende recensies blijkt dat hij niet kan opboksen tegen de huidige stijl en mode, richt hij maar uit rancune zijn eigen atelierruimte als museum in. Het resultaat is het ‘Wiertz Museum’, dat bol staat van de epische schilderwerken die helemaal gratis te bezoeken zijn.

Vautierstraat 62 1050 Elsene

Galerijen

De deuren van Brusselse galerijen staan altijd (kosteloos!) open. Laat je niet afschrikken en ontdek hedendaagse kunst in al zijn vormen. Een van onze favorieten is bijvoorbeeld de Galerie Greta Meert, vlak aan ijzer. In dat imposante Art Nouveau-gebouw was onlangs nog de indrukwekkende expo van fotograaf Jeff Wall te bezichtigen, maar ook andere grensverleggende artiesten nemen er hun intrek. Op het vossenplein, verscholen achter een frituur, ligt een andere topper. Macadam Gallery herbergt hedendaagse kunst, installaties en kleurrijke schilderwerken van Belgische en internationale makelij. Tot slot niet te missen: La Patinoire Royale. Sinds 2015 palmt Galerie Valérie Bach de allereerste Brusselse rolschaatsbaan in, gebouwd in 1877 met een oppervlak van 3000 vierkante meter. Dit historisch monument met een industriële look maakt het alleen al een bezoekje waard, maar de spannende selectie aan moderne Europese kunst doet je ongetwijfeld regelmatig terugkeren.

Galerie Greta Meert Vaartstraat 13 1000 Brussel

Macadam Gallery Vossenplein 58 1000 Brussel

La Patinoire Royale Veydstraat 15 1060 Sint-Gillis

Kortingsdagen

Wie de vaste waarden wil bezoeken, maar geen tien euro (of meer) kwijt kan, moet hun agenda’s vrijmaken de eerste woensdag en zondag van de maand. Dan houden een heleboel Brusselse musea bijzondere kortingsdagen.

WOENSDAG

Magrittemuseum, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, BELvue Museum, Villa Empain

- Gratis eerste woensdagmiddag van de maand

Bozar

- 2 euro op woensdag voor -30’ers

ZONDAG

Joods Museum van België, Mode & Kant Museum, BELvue, Museum van de Stad Brussel, Riolenmuseum, GardeRobe Mannenken Pis, Bibliotheca Wittockiana...

- Gratis eerste zondag van de maand