EINDELIJK! Na drie jaar onderbreking vieren VUB- en ULB-studenten opnieuw Saint Vé

De studenten van de Vrije Universiteit Brussel en de Université Libre de Bruxelles kunnen na een onderbreking van drie jaar door de coronapandemie dit jaar opnieuw hun stichter Theodore Verhaegen vieren. Het feest van Saint Vé wordt voor deze editie zelfs gespreid over twee dagen. De traditionele stoet is ook terug, en met een actueel thema.

door
Belga
Leestijd 2 min.

De officiële viering van de stichting van de universiteit vindt normaal plaats op 20 november, maar die valt dit jaar op een zondag. De festiviteiten worden daarom verplaatst naar donderdag 17 en vrijdag 18 november en trekken doorheen Elsene en Brussel.

Feest op de Zavel

Het startschot wordt op donderdag gegeven met een symbolische wandeling en fakkeltocht, maar het grote feest vindt plaats op vrijdag. Na enkele plechtigheden, zoals het bezoek aan het graf van Theodore Verhaegen en een gemeenschappelijke zitting van VUB en ULB in de Gotische Zaal van het stadhuis van Brussel, kan het feest echt losbarsten op de Grote Zavel. Vanaf de middag verzamelen duizenden studenten daar om samen vele malen het glas te heffen. Om 16.30 uur trekt dan een folkloristische stoet van de Grote Zavel naar de Beurs.

Het thema van de viering dit jaar is: «Baar uw wetten zonder het aborteren van onze rechten.» Het verwijst naar het recht op abortus dat op meerdere plekken in de wereld onder druk staat, maar het is ook een verwijzing naar een ruimer maatschappelijk klimaat waarin verworven mensenrechten en wetenschappelijke zekerheden niet meer vanzelfsprekend zijn.