Honderdste autosalon van Brussel van start

De honderdste editie van het autosalon van Brussel is voor de pers van start gegaan in Brussels Expo en opent zaterdag de deuren voor het grote publiek. Koning Filip en premier Alexander De Croo zullen het salon vanavond officieel inhuldigen en een beperkt aantal bezoekers zal het salon al in avant-première kunnen ontdekken.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Na twee jaar gedwongen afwezigheid staat het autosalon voor zijn jubileumeditie in het teken van technologie, duurzaamheid en rijplezier. In tegenstelling tot veel autosalons elders in de wereld, weet het salon van Brussel de autobouwers wel nog warm te maken voor deelname. Volgens organisator Febiac is 95 procent van de markt vertegenwoordigd op het autosalon en neemt een recordaantal van meer dan vijftig automerken deel aan het salon.

Chinese nieuwkomers

Opvallend daarbij is de aanwezigheid van een heel aantal Chinese nieuwkomers die in Brussel hun wagens aan het publiek willen tonen. Het gaat daarbij om merken zoals BYD (Build Your Dreams), Seres, BAIC, DFSK of SWM.

Toch is het salon een stuk kleiner dan in het verleden. Het neemt de Paleizen 5, 6, 7, 9, 11 en de patio van Brussels Expo in. Er wordt voortaan niet meer gesproken van een «klein» of «groot» autosalon. De exposanten mogen kiezen welke modellen ze willen presenteren en krijgen geen quotum meer opgelegd voor de vertegenwoordiging van een bepaald voertuigtype.

Febiac verwacht tijdens de negen dagen dat het autosalon 2023 geopend is voor het grote publiek zowat 300.000 bezoekers naar de Heizel te lokken. Op de drukste momenten zal er wel een limiet gezet worden op het aantal bezoekers van het salon: dat mogen er volgens de organisatie maximaal 35.000 op hetzelfde moment zijn, om te vermijden dat het in de Paleizen te druk zou worden.

Lasershow

Om de nodige luister te geven aan de jubileumeditie is er dagelijks een led- en lasershow op de gevel van Paleis 5 en worden in de Patio vijftien emblematische auto’s uit de voorbije honderd jaar tentoongesteld. Deze wagens werden geselecteerd op basis van hun populariteit of hun bijdrage aan de technologische en maatschappelijke innovatie. Daarnaast hebben ook de exposanten specifieke activiteiten en animaties gepland.

Febiac heeft de ticketprijzen voor het salon verlaagd, «om het eeuwfeest op waardige wijze te vieren en een vuist te maken tegen de inflatie die we allemaal ondergaan». Een standaardticket kost 15 euro, kinderen jonger dan 6 jaar mogen gratis binnen en kinderen tussen 6 en 15 jaar betalen 10 euro. Parkeren op Parking C aan Brussels Expo kost 10 euro.

Meer informatie via http://www.autosalon.be