Immersieve expo toont de verborgen schatten van digitale kunst

Stap binnen in de speelse tentoonstelling van Reset Immersive - Whispering Lights. Hier ontdek je digitale kunstwerken die nog nooit eerder in ons land zijn vertoond. Op een vergeten locatie in Brussel komen kunst, cultuur en muziek samen.

door
Juliette D’Ours
Leestijd 2 min.

De expo, opgezet en vormgegeven door fomo.scene, nodigt uit tot bezinning door de virtual reality kunstwerken, videomapping en aangepaste soundscape. Tijdens de tentoonstelling verstoppen werken van kunstenaars uit binnen- en buitenland zich achter elke hoek. Zo wordt het publiek naar een andere wereld vervoerd waar de artistieke ervaring centraal staat.

Dat gebeurt in de spectaculaire ruimtes van Reset in hartje Brussel. Het desolate gebouw staat al meer dan 20 jaar leeg. Door de ramen zie je nog een monumentaal werk van Strebelle. Het metershoge metalen sculptuur doemt op in de binnentuin en kijkt gewichtig neer op de bezoekers. Dit is slechts een voorproefje van alle kunstwerken die je kan verwachten.

Voor het hele gezin

Tijdens de belevenis interageren de werken met elkaar waardoor ze uitgroeien tot een samenhangende ervaring waarin bezoekers van alle generaties zich kunnen onderdompelen. Al vanaf 10 jaar kan je genieten van de tentoonstelling. «Het is de bedoeling dat een ruim leeftijdsbereik wordt aangesproken, zodat het hele gezin mee kan doen», zeggen Laure Hendrickx en Marine Haverland, medeoprichters van fomo.scene.

Bij aanvang van de expositie worden de werken van Laetitia Bica tentoongesteld. Op ‘Reset Immersive’ presenteert ze haar nieuwste creatie ‘Dispersion’. Ze heeft met een microscoop uitheemse planten gefotografeerd en deze fluorescerende beelden meegebracht, die bijna bovennatuurlijk aandoen.

Brusselaar Antoine De Schuyter vult de ruimtes dan weer met indrukwekkende soundscapes en 360° projecties. Tijdens de expositie vormen zijn installaties een rode draad van beeld en geluid die de toeschouwer door de hele ervaring zal leiden. De route tussen de twee VR-experiences door stellen niet teleur.

Virtuele waanzin

Onderweg word je met bewegende kunstwerken, muzikale elementen en verlichtingseffecten voorbereid op de ontdekkingsreis die je te wachten staat. Daarna kan je gewapend met een VR-bril een andere werkelijkheid betreden. Plots lijk je niet meer op een stoel te zitten, maar zweef je doorheen een ander universum.

Virtuele werkelijkheid is duidelijk niet meer enkel weggelegd voor games en 3D cinema. Het maakt nu ook echt zijn intrede in de kunstwereld. Fabian Maingain, schepen van economische zaken in Brussel, ziet deze evolutie graag komen: «De spectaculaire digitale ontwikkeling van de laatste jaren biedt een uitzonderlijke mogelijkheid.»

Na de droomachtige ervaring van 30 tot 50 minuten kan je tot rust komen in de relaxruimte. Hier kan je bekomen van alle indrukken!

Zin gekregen om Reset Immersive ook eens te proberen? De expo loopt nog tot en met 14 mei. Meer info vind je op resetimmersive.be.