Start projectoproep ‘Vooruit met de wijk’ voor duurzame burgerintiatieven in Brussel

Maandag 20 maart startte de editie 2023 van de projectoproep ‘Vooruit met de wijk’. Zo meldt Brussels minister Alain Maron, bevoegd voor Participatieve Democratie, in een mededeling. De ambitie is om «de burgerprojecten in de wijken te kunnen verankeren, te streven naar meer inclusie en socio-economische, culturele en generationele diversiteit binnen de groepen die deelnemen aan de oproep en de burger meer bij het projectselectieproces te betrekken».

door
Belga
Leestijd 1 min.

Sinds 2016 ondersteunt het Brussels Gewest de burgercollectieven die bijdragen aan de verbetering van het milieu via het initiatief Vooruit met de Wijk. In zes jaar tijd werden 365 projecten gelanceerd zoals collectieve moestuinen en compostinitiatieven, weggeefacties, bijenkasten, do-it-yourself-workshops, vergroeningsprojecten, repaircafés, verdeling van solidaire pakketten en gastentafels op basis van onverkochte producten.

Wat is jouw idee?

Dit jaar kunnen burgercollectieven financiële ondersteuning krijgen gaande van 3.500 euro voor projecten van het type «duwtje in de rug» maar ook 15.000 of 30.000 euro voor grotere projecten op langere termijn. Daarbovenop blijft ‘Vooruit met de wijk’ professionele begeleiding met opleidingen aanbieden, net als netwerkactiviteiten of projectontwikkelingstools.

Projectideeën kunnen tot 4 juni ingediend worden via het formulier dat beschikbaar is op de website.