Wandelroute door Sint-Jacobswijk legt meest iconische hoeken van Brussel bloot

In de Sint-Jacobswijk huizen de Brusselse iconen, trendy shops, authentieke bars en LGBTQIA+-gemeenschap. Van Manneken Pis over pantoffelspecialisten en erotische boetieks: de wijk ademt Brussel. Een nieuwe wandelroute zorgt ervoor dat je geen enkel hoekje ervan mist.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

De Sint-Jacobswijk ligt tussen de Zavel, de Dansaert- en de Sint-Gorikswijk, midden in de voetgangerszone, en ontwikkelde zich rond de Goede Bijstandskerk aan de Kolenmarkt.

De Sint-Jacobswijk is Brussel in hart en nieren. Het combineert de eeuwenoude geschiedenis van de stad, met trendy plekjes en een openheid waar onze hoofdstad zo voor bekendstaat. Met een mooie wandelroute willen de bewoners van de Sint-Jacobswijk tonen welke parels er te ontdekken vallen in hun quartier.

«Dat we in de mooiste wijk van Brussel wonen, weten wij, de bewoners, al langer dan vandaag. Het wordt tijd dat meer mensen inzien hoe hard het genieten is in onze prachtige straatjes. De Quartier Saint-Jacques heeft voor ieder wat wils: toffe shops, vintage winkels en de fijnste restaurants en bars», aldus Ilse van de vzw Sint-Jacobswijk.

Iconisch én ambachtelijk

De wandeling leidt je langs meer dan 35 pareltjes, in stemmige voetgangersstraatjes met typische gevels, afgewisseld met stripmuren en lichtgevende projecties. De iconische plekken zoals het museum van Jacques Brel, het chocolademuseum, de Villers-stadsomwalling en uiteraard Manneken Pis zal je niet snel missen.

De route leidt je evenwel langs ook meer verborgen plekjes. Wist je bijvoorbeeld dat de wijk bekend staat voor het vakmanschap van zijn ambachtslui? In dit hoekje vind je niet alleen een pantoffelwinkel die al meer dan drie generaties meegaat, maar ook een winkeltje met artisanale parfums, een ambachtelijke kaaswinkel en een speciaalzaak voor scheergerief. Wie een nieuwe polaroidcamera wil kan dan weer een tussenstopmaken bij studio Baxton. ‘Lady Paname’ focust als erotische boetik dan weer op het vrouwelijke genot.

Voor liefhebbers van kroegen is er voor elk wat wils: La Porte Noire serveert meer dan 100 bieren in zijn 16de-eeuwse kelder, terwijl je in GRUUN koffie drinkt tussen de calathea’s en monstera’s.

Thuis van queergemeenschap

De Sint-Jacobswijk is tot slot ook het kloppend hart van de LGBTQIA+-gemeenschap. In ‘Cabaret Mademoiselle’ staan er iedere week burleske en dragshows op de planning, ‘Chez Maman’ is dan weer gespecialiseerd in dragcabaret. In de Kolenmarkt vind je verschillende queer bars terug, zoals ‘Le Baroque’ en ‘Le Dolores’. Om de hoek vind je nieuwkomer ‘The Agenda’ waar er geregeld tot laat in de nacht gefeest wordt in een safe space.

De route is voor iedereen toegankelijk en kan je terugvinden op de website van de wijk. Een fysiek routeplan kan je gratis ophalen in elke locatie die op de route ligt.