Dit is de impact van een kwartier minder schermtijd op je lichaam

Het is geen geheim, we spenderen met z’n allen véél tijd achter het scherm van onze smartphone. Sociale media hebben nu eenmaal de neiging om verslavend te werken en zowat alles speelt zich tegenwoordig online af, van lessen tot concerten en alles ertussen. Maar goed voor je lichaam is al die schermtijd niet. Dat betekent gelukkig niet dat je meteen een schermvrije dag of een online detox moet houden om je gezondheid een boost te geven.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

Volgens een nieuwe studie waarvan de resultaten gepubliceerd werden in het vakblad Journal of Technology in Behavioral Science zou een kwartier minder schermtijd namelijk al een welgekomen break voor je lichaam betekenen.

Kleine ingreep, groots effect

De onderzoekers concludeerden dat nadat ze twee groepjes jongeren (tussen de 20 en 25 jaar) gedurende 3 maanden analyseerden. De ene groep hield z’n gebruikelijke schermtijd aan, de andere verminderde z’n schermtijd met 15 minuten ten opzichte van voorheen. Wat bleek? Het immuunsysteem van de tweede groep presteerde 15% beter, terwijl hun slaapkwaliteit er met de helft op vooruit ging. Depressieve symptomen verminderden met 30%. Een hele verbetering dus en dat door een relatief kleine ingreep, dus wellicht het proberen waard?