Nood aan een opkikker? Deze nummers maken je volgens de wetenschap gelukkig

We weten het allemaal: het juiste nummer kan je mood een kick of net een opdoffer geven. Muziek is niet alleen erg persoonlijk, maar kan ook bepaalde herinneringen naar boven brengen waardoor je je beter of net slechter gaat voelen. Bovendien zou er ook een wiskundig kantje aan zitten, als we een nieuwe studie mogen geloven. En die cijfertjes bepalen hoe vrolijk je wordt van een nummer.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

Volgens een nieuwe studie onder leiding van Jacob Jolij, neurowetenschapper verbonden aan de Universiteit van Groningen, bestaat er namelijk een wetenschappelijke formule die je toelaat om uit te rekenen of je al dan niet blij gaat worden van een nummer. Bizar, maar waar.

Upbeat nummers

De formule zelf gaat onze wiskundige kennis te boven, maar kortweg zijn er drie criteria die bepalen hoe vrolijk je wordt van een bepaald muziekje. Zo moet het tempo 150 beats per minuut bedragen, moet het nummer hoofdzakelijk hoge toonaarden bevatten én moeten de lyrics positief zijn. Uit de resultaten blijkt dat vooral Engelstalige popmuziek van voor de jaren negentig goed scoort, met nummers als ‘Don’t stop me now’ van Queen, ‘Dancing Queen’ van Abba en ‘Good Vibrations’ van de Beach Boys bovenaan de lijst. Verder scoren ook ‘Uptown Girl’ van Billy Joel, ‘Eye of The Tiger’ van Survivor, ‘I’m a Believer’ van The Monkees, ‘I will survive’ van Gloria Gaynor en ‘Walking on Sunshine’ van Katrina & Waves uitstekend.