Gepresenteerd door de Europese Commissie

«Je handicap stopt niet aan de landsgrens»

Als slechtziende heeft Louise een parkeerkaart en een vervoerskaart voor personen met een handicap. Hoewel deze kaarten voor Louise essentieel zijn als ze op reis gaat, worden ze niet overal in de Europese Unie erkend. Maar daar komt binnenkort verandering in en dat is uiteraard goed nieuws!

«Een parkeerkaart voor personen met een handicap is enorm nuttig voor mij. Een vervoerskaart trouwens ook, want ik kan niet rijden», zegt Louise (30 jaar), een slechtziende lerares. «Als ik samen met een begeleider, mijn partner of vrienden met de auto onderweg ben, geven die voorbehouden parkeerplaatsen op vaste plekken mij houvast. Als ik uitstap in een bepaalde wijk weet ik meteen waar ik ben en welke kant ik op moet.»

Een onmisbare kaart voor onderweg

Een parkeerkaart is handig en zelfs noodzakelijk als je pendelt, gaat winkelen of op reis gaat. «In een stad geraak ik makkelijker dichter bij het centrum. Ik heb toegang tot beter bereikbare en grotere parkeerplaatsen en de rand van het voetpad ligt lager», zegt Louise. Voor valide mensen lijken dit misschien banale voordelen, voor personen met een handicap zijn ze enorm belangrijk.

In andere Europese landen is de parkeerkaart echter niet altijd geldig. En zelfs op plaatsen waar de kaart in Europa wel geldig is, is het altijd een goed idee om op voorhand inlichtingen in te winnen want de kaart is niet overal inzetbaar op dezelfde manier. Sommige steden en gemeenten reserveren bijvoorbeeld alleen parkeerplaatsen voor hun eigen inwoners. «Jammer genoeg verdwijnt je handicap niet als je de grens oversteekt», zegt Louise. «Daarom begrijp ik niet waarom zo’n kaart alleen geldig zou zijn in het land waar je woont. Of je handicap zichtbaar is of niet, je bent er geen minuut van verlost.»