Gepresenteerd door de Europese Commissie

Energiezuinige gebouwen, een wapen in de strijd tegen de klimaatverandering

Onze dagelijkse individuele inspanningen om het milieu de beschermen en de koolstofvoetafdruk te verkleinen alleen gaan het klimaat niet redden. Er moet ook ingegrepen worden op een hoger niveau, bijvoorbeeld via de energierenovatie van gebouwen.

De kraan dichtdraaien terwijl je je tanden poetst, je afval sorteren: de laatste jaren ligt de nadruk vaak op wat we zelf dagelijks kunnen doen voor een beter milieu. Deze inspanningen zijn zeker nuttig, maar helaas onvoldoende om de klimaatverandering te bestrijden. Gebouwen energiezuinig renoveren, daarentegen, is van primair belang.

Waarom kan de renovatie van gebouwen het verschil maken?

Zowel openbare als privégebouwen zijn vaak oud en slecht geïsoleerd. Daardoor verslinden ze energie. Wist je bijvoorbeeld dat in Brussel 60% van de totale CO2-uitstoot toe te schrijven is aan gebouwen? De oplossing ligt dan ook voor de hand: maak gebouwen energiezuiniger. Daarmee vangen we meerdere vliegen in één klap: door CO2-arme energiebronnen te gebruiken, gaan we de klimaatverandering tegen, beschermen we het milieu, dalen de energiekosten én verbetert het comfort. De renovatie van de Beurs van Brussel illustreert dit alles mooi.

Afvalwater om de Beurs van Brussel te verwarmen

Naast de Grote Markt en het Atomium verdient ook de Beurs haar titel als symbool van de hoofdstad van België en bij uitbreiding van Europa. Dit statige, beschermde gebouw van 12.000 m² wordt al enkele jaren gerenoveerd om er een nieuw economisch, toeristisch en sociaal-cultureel centrum van te maken. Wie de renovatie op de voet volgt, weet dat het Beursgebouw onderdak zal bieden aan een biermuseum, de Belgian Beer World. Maar wist je ook dat er dankzij de energiezuinige renovatie van het gebouw wordt overgeschakeld op riothermie? Met deze techniek wordt warmte uit afvalwater gehaald om in de winter gebouwen te verwarmen en in de zomer te koelen! Deze innovatieve energierenovatie verlaagt zowel de CO2-uitstoot als de energiefactuur, én vergroot het comfort van bezoekers en personeel van het toekomstige museum! Geweldig, toch?