Gepresenteerd door de Europese Commissie

«Leven zonder auto? Dat doe ik nu al 5 jaar, met de glimlach»

Brieuc verkocht in 2018 zijn auto en ontving toen de Brussel’Air-premie. Hij legt uit waarom hij die keuze maakte, hoe het voelt om zonder auto te leven en hoe hij zich nu verplaatst.

In Brussel leven zonder auto? Voor sommige mensen is dat ondenkbaar, voor anderen de gewoonste zaak van de wereld. De 31-jarige Brieuc behoort sinds een tijdje tot de tweede categorie: «Ik was nog jong toen ik in de horeca begon te werken en rond 2 of 3 uur ’s nachts thuis moest zien te geraken. Dat betekende wachten tot een collega me naar huis bracht. Dus haalde ik mijn rijbewijs en kocht ik een autootje om sneller thuis te zijn. Maar ik merkte al snel dat ik mijn wagen alleen ’s nachts gebruikte; de rest van de tijd reed ik met de fiets. Toen ik in een andere sector ging werken, besloot ik om een einde te maken aan alle kosten en overlast die een auto met zich meebrengt. Ik vroeg meteen de Brussel’Air-premie aan. Het milieu en de luchtkwaliteit in Brussel gaven voor mij de doorslag.»

Mijn auto beheerst niet langer mijn leven

Als je je nummerplaat laat schrappen, kom je in aanmerking voor de Brussel’Air-premie die je aan een hele reeks mobiliteitsalternatieven kunt besteden. Zo reis je twee jaar lang gratis en à la carte door Brussel. Een mooi aanbod, dat zelfs de meest verknochte autobezitter over de streep kan trekken.

«Ik heb er geen ogenblik spijt van gehad. Gedaan met stressen omdat je geen parkeerplaats vindt of uitzoeken hoe je de files vermijdt. En ik heb geen schuldgevoel meer omdat ik alleen rijd in een auto voor vier! Mijn smartphone is nu mijn reisgezel, met alle apps die ik nodig heb. Afhankelijk van mijn traject en wat ik moet vervoeren stap ik vlot van mijn fiets op een MIVB-bus of gebruik ik een deelauto. De premie blijft uiteraard niet eeuwig geldig, maar ik heb er wel een heel ander beeld van reizen in de stad door gekregen.»