Gepresenteerd door de Europese Commissie

Wanneer jonge vaktalenten knokken om een podiumplaats

Ook tijdens hun vakantie blijven modestudenten Héloïse en Magali hun vaardigheden verfijnen. Want ze hebben een doel: deelnemen aan EuroSkills Gdańsk 2023, het Europees kampioenschap voor beroepen, dat plaatsvindt van 5 tot 9 september. Deze unieke ervaring tijdens hun opleiding zal hun verdere carrière een boost geven!

Voor Héloïse en Magali komt de eindstreep in zicht. Want na hun selectie in een nationale competitie mogen ze als leden van het nationale team, de Red Bears, België vertegenwoordigen op EuroSkills Gdańsk. «Onze coach begeleidt ons met een uitgebreid technisch en mentaal trainingsprogramma om onze vaardigheden te verfijnen», zegt Héloïse, die het laatste jaar Textiel & Modetechnieken volgt aan de HELMo-hogeschool in Bergen (Mons).

Vaardigheden tot een hoger niveau tillen

Deze twee enthousiaste studenten, die de klassieke studierichtingen links hebben laten liggen, zien in EuroSkills een buitenkans om hun talenten en vaardigheden aan te scherpen. «Alleen al voor de Belgische finale hebben we naast onze gewone lessen veel extra uren gepresteerd, vooral aan technische aspecten», zegt Magali, die net klaar is met haar 7e jaar modeontwerp aan het Institut Saint-Joseph van Jambes. Héloïse vult aan: «Voor EuroSkills geven we het beste van onszelf, op allerlei domeinen: patroontechnieken, confectiewerk en zelfs Engels, want we moeten een presentatie geven.» De experten die het duo begeleiden, helpen hen niet alleen beroepsspecifieke vaardigheden te ontwikkelen, maar ook hun ‘soft skills’. «We werken aan ons zelfvertrouwen, stressbeheer en teamspirit en krijgen zelfs fysieke training», aldus Magali.

Betere vaardigheden als oplossing voor de talentencrisis

Het tekort aan geschoolde arbeidskrachten laat zich ook in België voelen. 80% van de werkgevers heeft moeite om personeel met de ‘juiste’ vaardigheden te vinden, vooral in sectoren zoals ICT, onderwijs, zorg, enz. Nu het hybride werken een steeds grotere plaats opeist en jobs alsmaar technischer worden, winnen relationele vaardigheden nog meer aan belang. Belgische werkgevers hechten daarom steeds meer waarde aan betrouwbaarheid, veerkracht, aanpassingsvermogen, bereidheid om initiatief te nemen, proactief leren en nieuwsgierigheid. EuroSkills is voor Magali en Héloïse de aanleiding om niet alleen hun technische vaardigheden, maar ook hun ‘zachte’ competenties te ontwikkelen. «Dit initiatief stimuleert me om me te blijven bijscholen, ook als ik mijn diploma op zak heb. En ik zie mijn loopbaan met meer vertrouwen tegemoet», zegt Héloïse. Magali komt tot dezelfde vaststelling: «Zo’n kans krijg je maar één keer in je leven. En dat alles gratis is, maakt het nog geweldiger!»