Acteurs uit ‘Romeo and Juliet’ werden «verplicht» tot naaktscène als tiener, nu klagen ze Paramount aan

Acteurs Olivia Hussey en Leonard Whiting uit de film ’Romeo and Juliet’, uit 1968, klagen filmstudio Paramount aan vanwege een naaktscène uit de film. Dat meldt het vakblad Variety dinsdag. Hussey en Whiting, nu zeventigers, waren destijds respectievelijk 15 en 16 jaar oud.

door
Belga
Leestijd 2 min.

De twee acteurs hebben volgens Variety vrijdag een rechtszaak aangespannen, waarin ze Paramount ervan beschuldigen hen seksueel te hebben uitgebuit en naaktfoto’s van opgroeiende kinderen te hebben verspreid. In de film zijn de blote billen van Whiting en de blote borsten van Hussey te zien.

Gesmeek

Het duo stelt dat regisseur Franco Zeffirelli, die in 2019 overleed, beide acteurs er aanvankelijk van had verzekerd dat ze niet bloot in de film hoefden te verschijnen en dat ze huidkleurige onderkleding zouden dragen in de betreffende scène. Maar de dag dat de slaapkamerscène gefilmd zou worden, «smeekte» de regisseur hen naar verluidt om toch naakt te acteren. Er waren «miljoenen geïnvesteerd», klonk het, blijkt uit rechtbankdocumenten.

Zeffirelli zou hen hebben laten zien waar de camera zou worden geplaatst en hen ervan hebben verzekerd dat er geen naaktbeelden zouden worden gemaakt. De acteurs zouden zonder hun medeweten naakt zijn vastgelegd. «Wat hen werd verteld en wat er gebeurde, waren twee verschillende dingen», zei een woordvoerster van de acteurs. «Ze vertrouwden Franco.»

Emotioneel leed

Hussey en Whiting hebben emotioneel leed opgelopen en zouden ook kansen op professioneel gebied zijn misgelopen. Ze zouden daarom een schadevergoeding eisen van zo’n 500 miljoen dollar, meldt Variety. Paramount zou nog niet bij Variety hebben gereageerd op de rechtszaak.

Zowel Hussey als Whiting kregen voor hun rol een Golden Globe.

In een interview met Variety in 2018 verdedigde Hussey de naaktscène nog. «Niemand van mijn leeftijd had dat ooit gedaan», zei ze, maar het was volgens haar mooi gefilmd. «Het was nodig voor de film.»