‘All Quiet on the Western Front’ breekt records bij BAFTA-nominaties

De Duitse oorlogsfilm ’All Quiet on the Western Front’ heeft veertien nominaties in de wacht gesleept voor de BAFTA’s, de belangrijkste Britse filmprijzen. Dat is een record voor een niet-Engelstalige film. De Netflix-film, Duitse titel ’Im Westen nichts Neues’, evenaart daarmee ’Crouching Tiger Hidden Dragon’ uit 2001. ‘Close’ van Lukas Dhont greep naast een nominatie.

door
Belga
Leestijd 2 min.

‘All Quiet on the Western Front’, een epos over de Eerste Wereldoorlog, is een verfilming van de roman van Erich Maria Remarque uit 1928. De film van Edward Berger werd onder meer genomineerd in de categorie beste film en beste regie. Concurrentie komt zoals verwacht van ’The Banshees of Inisherin’ (Martin McDonagh) en ’Everything Everywhere All At Once’, beide goed voor tien nominaties, en ’Elvis’ met negen nominaties.

Concurrentie nekt Close

In de categorie beste film nemen ’’All Quiet on the Western Front’, ’The Banshees of Inisherin’, ’Everything Everywhere All At Once’ (Daniel Kwan, Daniel Scheinert) en ’Elvis’ (Baz Luhrmann) het op tegen ’Tár’ (Todd Field), een film met Cate Blanchett in de hoofdrol.

’Close’ moest in de categorie beste niet-Engelstalige film optornen tegen zware concurrentie en kon geen nominatie veroveren. De film moest het afleggen tegen ’All Quiet on the Western Front’, ’Argentina, 1985’, ’Corsage’, ’Decision to Leave’ en ’The Quiet Girl’.

Van Cate Blanchett tot Brendan Fraser

In de categorie beste actrice zijn genomineerd: Cate Blanchett (’Tár’), Viola Davis (’The Woman King’), Danielle Deadwyler (’Till’), Ana de Armas (’Blonde’), Emma Thompson (’Good Luck to You, Leo Grande’) en Michelle Yeoh (’Everything Everywhere All at Once’).

Bij de genomineerden voor beste acteur is er een opvallende comeback van Brendan Fraser, die in het laatste decennium van de vorige eeuw en de beginjaren van de nillies succesfilms aan elkaar reeg maar daarna van de aardbodem verdwenen leek. Darren Aronofsky haalde hem uit de -cinematografische- vergeetput en gaf hem de hoofdrol in ’The Whale’, een drama over een vader die probeert opnieuw contact te maken met zijn vervreemde tienerdochter. Afgelopen weekend won Fraser al een Critics Choice Award voor zijn rol.

Nog genomineerd in deze categorie: Austin Butler (’Elvis’), Colin Farrell (’The Banshees of Inisherin’), Daryl McCormack (’Good Luck to You, Leo Grande’), Paul Mescal (’Aftersun’) en Bill Nighy (’Living’).

Live-show

De uitreikingsceremonie van de 76ste BAFTA’s vindt dit jaar voor het eerst plaats in de Royal Festival Hall van het Southbank Centre in Londen. De voorbije jaren was dat in de Royal Albert Hall. Gastheer op 19 februari is acteur Richard E. Grant.

Ook nieuw dit jaar is dat de bekendmaking van de winnaars in de vier belangrijkste categorieën live zal uitgezonden worden. In voorgaande jaren werd het evenement vooraf opgenomen.