Angèle in Vogue: «Soms schaam ik me nog steeds om bi te zijn»

Angèle staat deze maand op de cover van de Franse Vogue. In het iconische blad geeft ze een zeldzaam openhartig interview, over haar affiniteit met mode, haar mentale gezondheid en haar seksuele geaardheid. «Soms schaam ik me nog steeds om bi te zijn.»

door
Redactie online
Leestijd 2 min.

Angèle praat zelden over haar biseksualiteit. Dat ze in 2020 door een blad geout werd met een foto van haar en haar toenmalig lief Marie Papillon heeft daar ongetwijfeld iets mee te maken. Ondanks dat ze ongewenst uit de kast kwam, is Angèle een queer icoon geworden, onder meer dankzij haar nummer ‘Ta Reine’.

Katholieke school

Met Vogue besloot ze toch over het thema te praten. Al toen ze dertien was, besefte ze dat ze zich aangetrokken voelde tot meisjes. Dat strookte evenwel niet met haar katholieke school, «waar ze haar herhaaldelijk vertelden dat homoseksualiteit tegen de natuur was.»

Voor een lange tijd betekende dat dat ze zich schaamde over haar seksualiteit. «Er was niets aan te doen: je loopt op straat, de luchthaven, je ziet reclames... Als je een koppel ziet, is het altijd een heterokoppel. Wanneer je dan weer wel een gay koppel ziet, is dat net het onderwerp», zegt ze. «Ik onderdrukte in het begin mijn aantrekking tot meisjes. Omdat ik bi was, en dus even zeer op jongens viel, kon ik mijn geaardheid gemakkelijker verbergen.»

Uit de kast

«Pas als ik gevoelens kreeg voor een meisje, en een relatie met haar begon, kon ik meisjes niet langer als een bijzaak beschouwen. Ik dacht: Angèle, je hebt je hele leven deze deur proberen te sluiten. Nu ze open is, zijn we er», getuigt ze.

Wanneer Vogue vraagt of haar gevoelens van schaamte helemaal verdwenen zijn, moet ze bekennen dat dat niet het geval is: «In mijn artistiek leven is dat gevoel wel verdwenen. Het is jammer om te zeggen, maar in mijn persoonlijk leven is dat niet helemaal zo.» Zelfs nu ze aanzien wordt als een «soort biseksueel icoon», wordt ze er nog «dagelijks» aan herinnerd dat ze «niet de norm» is.

Polyamorie

Of ze vandaag iemand heeft? Daar wil ze niet op antwoorden. «Mijn visie op koppels is veranderd. Op dit punt in mijn leven zie ik een relatie niet meer als iets exclusief. Ik speel steeds vaker met het idee van polyamorie, dus ik zou te veel intieme details moeten delen als ik daarover begin te praten.»