Beyoncé onder vuur vanwege denigrerende term op nieuw album: «Slag in het gezicht van mensen met handicap»

Beyoncés nieuwe gloednieuwe album ‘RENAISSANCE’ wordt niet door iedereen gesmaakt, vanwege het «denigrerende» woordgebruik van de popster. In het nummer ‘HEATED’ gebruikt ze enkele keren het woord ‘spaz’, een term die door mensen met een handicap als beledigend aanschouwd wordt. Ook Lizzo lag in juni al onder vuur vanwege dezelfde term in haar single ‘Grrrls’.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

«Dit voelt als een slag in het gezicht voor mij, mensen met een handicap en de vooruitgang die we probeerden te boeken met Lizzo», schrijft activist Hannah Diviney op Twitter.

De teleurstelling onder fans was groot toen ze ontdekten dat de lyric «spazzin’ on that ass, spaz on that ass» deel uitmaakte van het nummer ‘HEATED’ van de doorgaans feilloze popkoningin Beyoncé. Het nummer staat op haar gloednieuwe album ‘RENAISSANCE’ dat op 29 juli verscheen. Fans beschuldigen de ster van validisme, het discrimineren, marginaliseren of stigmatiseren van mensen met een beperking.

Brits vs. Amerikaans

‘Spaz’ is afkomstig van het Engelse «spastic», een term die vooral in het Verenigd Koninkrijk als beledigend aanzien wordt. Medisch gezien verwijst ‘spasticiteit’ naar het willekeurig samentrekken van spieren, een symptoom van neurologische aandoeningen zoals ALS of MS. Maar in het Verenigd Koninkrijk wordt ‘spaz’ ook gebruikt als belediging, om te verwijzen naar iemand die ‘dom’ is. Bij de Britten is het daarom al enkele jaren ongepast om die term te gebruiken.

Anders is het in de Verenigde Staten, waar Beyoncé van afkomstig is. Daar heeft het woord die negatieve connotatie veel minder. Toch raadden de meeste Amerikaanse organisaties die zich inzetten voor mensen met een handicap ook het woord af.

Kritiek

Fans vragen daarom om het nummer opnieuw uit te brengen, zonder de term erin. «Leren we dan niets??», schrijft iemand teleurgesteld op Twitter.

«Ik ben al jarenlang fan van Beyoncé en ik ben EXTREEM teleurgesteld en gedegouteerd door het gebruik van die validistische term op haar nieuw album», klinkt het elders.

Beyoncé reageerde nog niet op de kritiek.

Lizzo

Beyoncé is overigens niet de eerste artiest die ter verantwoording geroepen wordt voor dat woord. Die term kwam in juni ook voor op Lizzo’s nieuwe single ‘Grrrls’. Na bakken kritiek, verontschuldigde de zangeres zich en bracht ze een nieuwe versie van de single uit. «Als een invloedrijke artiest wil ik graag deel uitmaken van de verandering die ik wil zien in de wereld», schreef ze toen op Instagram.