Christophe uit ‘Blind Getrouwd’ heeft hiv: «Doe maar normaal tegen mensen zoals ik»

Christophe Ramont, die in ‘Blind Getrouwd’ gekoppeld werd aan Nick, onthult in een openhartig Instagrambericht dat hij hiv-positief is. Hij wil het stigma dat daar nog steeds rond hangt, doorbreken. «Tegenwoordig kan je het virus niet meer via seks overdragen», klinkt het.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Christophe deed vorig jaar mee aan ‘Blind Getrouwd’. Hoewel hij een goede klik had met Nick bleven ze uiteindelijk niet getrouwd. De 40-jarige Gentenaar stelt zich vandaag, naar aanleiding van Wereldaidsdag, op Instagram kwetsbaar op door mee te delen dat hij hiv heeft. Dat klinkt nog steeds erger dan het is. «Neen, ik heb geen aids. Maar dit voorjaar kreeg ik wel de diagnose dat ik hiv-positief ben. En hoewel de twee met elkaar verbonden zijn, is het niet hetzelfde. Aids is het eindstadium waarbij de hiv-waarden zo hoog oplopen dat je eraan sterft. Dat is vandaag met de behandeling die we in ons land kennen niet meer het geval. Gelukkig, hiv is niet langer een doodsvonnis», schrijft hij.

Stigma doorbreken

Terwijl een hiv-infectie in de jaren 80 inderdaad vaak nog een doodsvonnis was, is het dankzij de wetenschap een chronische aandoening geworden met beperkte effecten. «We zijn zelfs zo ver gekomen dat de medicatie hiv zodanig in het bloed kan onderdrukken dat je het virus niet meer via seks kan overdragen. Ik was er vroeg bij met de diagnose waardoor ik ook snel dit stadium bereikte. En die waarden worden natuurlijk streng opgevolgd. Dus is mijn oproep vandaag: doe maar gewoon normaal tegen mensen met hiv. Hoog tijd dat we het stigma doorbreken. De laatste maanden heb ik te vaak verhalen moeten horen van mensen die het tegen niemand durven vertellen of die heel slechte reacties kregen», klinkt het.

Hart onder de riem

Hij vond het dan ook belangrijk om dit mee te geven. «Ik ben zo dankbaar voor de mensen die in mijn leven zijn. Het was voor mij een noodzaak om iedereen die diep in mijn hart zit in te lichten. En ik voel het ook als een noodzaak om nu met mijn verhaal naar buiten te komen. Als hart onder de riem voor mensen met hiv opdat ze het zouden vertellen en durven mee naar buitenkomen. Laat de schande en schaamte vallen. Geen blad voor de mond op Wereldaidsdag», besluit hij.