‘Close’ en ‘Roomies’ grote winnaars op de Ensors

De films ’Close’ en ‘Roomies’ waren de grote winnaars op het Gala van de Ensors zaterdagavond in het Kursaal van Oostende. Ook Zillion ging naar huis met enkele Ensors. Na een door corona uitgestelde editie vorig jaar, kon de galashow deze editie in vol ornaat voor de eerste keer doorgaan in januari. Erhan Demirci en Kawtar Ehlalouch openden de ceremonie. In een mix van live-uitreikingen en terugblikken naar de afgelopen week werden de winnaars van 22 categorieën bekendgemaakt.

door
Belga
Leestijd 3 min.

In de categorie film is ’Close’ de absolute winnaar. De film van Lukas Dhont wist zes van haar dertien nominaties te verzilveren. Zo won ’Close’ de Ensor voor Beste Film, Beste Regie en Beste Scenario. De beste Acteerprestatie in een Hoofdrol (Film) ging naar Eden Dambrine. Frank van den Eeden sleepte de Ensor voor Beste D.O.P. in de wacht voor ’Close’ en de film scoorde ook de Ensor voor Beste Geluid.

Zillion 4 awards

’Close’ werd op de voet gevolgd door ’Zillion’. De film van Robin Pront wist vier Ensorprijzen in de wacht te slepen. Matteo Simoni werd bekroond met de Ensor voor Beste Acteerprestatie in een Ondersteunende Rol (Film) voor de vertolking van Dennis Black Magic. De overige prijzen voor ’Zillion’ waren voor Beste Art Direction van Geert Paredis, Beste Kostuum voor Catherine Van Bree en Beste Montage voor Bert Jacobs. ’Zillion’ was daarnaast de Vlaamse film die het meeste publiek op de been wist te krijgen, waarvoor Matteo Simoni en Hilde De Laere, producent, de Box Office Award in ontvangst mochten nemen

Roomies overheerst series

Voor televisie was ’Roomies’ de grote winnaar. De productie van regisseurs Kato De Boeck en Flo Van Deuren, werd bekroond met de Ensors voor Beste Fictieserie, Beste Scenario (Fictieserie), Beste Regie (Fictieserie) en Beste Muziek voor Mick Lemaire, Lara Chedraoui & Patrix, Juicy, Miss Angel Oriana Ikomo, Tessa Dixson, Ana Diaz, SPACEBABYMADCHA. Het regisseursduo van ’Roomies’ mocht eerder deze week de Ensor voor Belofte van het Jaar in ontvangst nemen.Ook de make-up artiest achter het transformatiewerk van ’Nonkels’ ging niet met lege handen naar huis. Dorien Van Poucke mocht de Ensor voor Beste Make-Up in ontvangst nemen.

Onze Natuur

Twee actrices wisten een Ensor te verzilveren voor hun opmerkelijke acteerprestaties. Maaike Cafmeyer, die in de huid kroop van Chantal Vantomme tijdens de komische politieserie ’Chantal’, won de Ensor voor Beste Acteerprestatie in Hoofdrol (Fictieserie). Joke Emmers ging aan de haal met de Ensor voor Beste Acteerprestatie in Ondersteunende rol (Fictie-Serie) voor haar rol als Marie in ’Billie vs Benjamin’. Daarnaast vielen ook ’Onze Natuur’ en ’Metissen van België’ in de prijzen. Zij waren de winnaars in de categorieën Documentaire Film en Documentaire Serie. De Ensor voor Beste Jeugdfictie ging naar ’#LikeMe’. Voor Beste Animatie ging de Ensor naar Tom Vangestel en Freek Quartier voor ’Interstellar Ella’.

Extra Ensors

De afgelopen week werd er tijdens Filmfestival Oostende vooruitgeblikt naar het Gala van De Ensors. Ook daar werden al enkele winnaars bekend gemaakt. ’Nobody Has to Know’ won de Ensor voor Beste Franstalige Belgische productie. ’De Acht Bergen’ van regisseursduo Charlotte Vandermeersch en Felix van Groeningen viel in de prijzen met de Ensor voor Beste Coproductie. Uit een shortlist van vijf kortfilms won ’Licht’ van Sarah Lederman de Ensor voor Beste Kortfilm. Tot slot reikte vzw De Ensors voor het eerst de Ensor voor Uitzonderlijke Verdienste uit aan Joop Daalmeijer en reikte het Filmfestival van Oostende een Lifetime Achievement Award uit aan François Beukelaers.