Daniel Radcliffe legt uit waarom hij zich uitsprak tegen J.K. Rowling: «Zou anders niet meer in spiegel kunnen kijken»

Daniel Radcliffe speelde jarenlang ‘Harry Potter’ in de gelijknamige filmfranchise, maar neemt steeds explicieter afstand van bedenkster J.K. Rowling. Die auteur wordt al enkele jaren van transfobie beschuldigd. Radcliffe schreef daarom in 2020 een open brief om trans mensen een hart onder de riem te steken: «Rowling spreekt niet voor de iedereen van de franchise», zegt de acteur daar nu over aan IndieWire.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Sinds J.K. Rowling in 2019 een controversiële blogpost schreef over trans personen, ligt de auteur onder vuur. Fans van de reeks betreuren dat Rowling haar ophefmakende opinies blijft delen op grote platformen, waardoor ze trans mensen nog meer zou marginaliseren. Het leidde ertoe dat veel fans afstand namen van Harry Potter-franchise en zich niet langer een ‘Potterhead’ konden noemen.

Ook hoofdrolspeler Daniel Radcliffe heeft het moeilijk met de uitspraken van Rowling. In juni 2020 schreef hij daarom een open brief waarin hij zijn steun uitsprak voor trans mensen. «Het is duidelijk dat we meer moeten doen om trans en non-binaire mensen te steunen. We mogen hun identiteit niet ontkennen en hen niet nog meer schade toebrengen», schreef hij toen.

Steun aan trans mensen

Aan IndieWire legt hij nu uit waarom hij zo duidelijk een positie innam tegen Rowling: «Het voelde heel erg alsof ik iets moest zeggen. Zeker nadat ik Potter afgerond had, heb ik zo veel queer en trans jongeren ontmoet die zich heel erg identificeerden met Potter. En toen ik zag dat ze zich zo gekwetst voelden, wist ik dat ik moest duidelijk maken dat niet iedereen in de franchise op die manier denkt. Ik denk dat dat erg belangrijk was», zegt Radcliffe.

Radcliffe steunt al sinds 2010 The Trevor Project, de organisatie die de grootste zelfmoordlijn voor LGBTQ+-jongeren onderhoudt. «Toen ik de brief schreef werkte ik al tien jaar samen met die organisatie. Ik had niet in de spiegel kunnen kijken als ik toen stil was gebleven», besluit Radcliffe.