De kogel is door de kerk: Eyeworks gaat VRT-soap ’Thuis’ produceren

Het productiehuis Eyeworks gaat vanaf begin 2023 de dagelijkse soap ’Thuis’ produceren. Het productiehuis heeft concrete plannen om te investeren in de groei van de dagelijkse fictiereeks en geeft een centrale rol aan de huidige medewerkers. Dat meldt de VRT vrijdagmiddag.

door
Belga
Leestijd 3 min.

De overdracht van ’Thuis’ naar een extern productiehuis kadert in de strategische beslissing van de directie van de openbare omroep om fictie niet meer intern te produceren. Voor de directie waren er drie uitgangspunten: «We laten ’Thuis’ niet los en zoeken naar een manier om nieuwe investeringen in het succesvolle programma mogelijk te maken. We zoeken een gedegen en financieel stabiele partner om onze ambities mee waar te maken. We onderhandelen gelijkwaardige loon- en arbeidsvoorwaarden zodat we de toekomst van de acteurs en productiemedewerkers kunnen veiligstellen», aldus de directie.

«Spelers krijgen centrale rol»

Eyeworks, de Vlaamse fictieafdeling van Warner Bros. International Television Production België (WBITVP), is volgens de VRT als beste uit de gesprekken met verschillende productiehuizen gekomen. Het productiehuis engageert zich om ’Thuis’ onder te brengen in nieuwe studio’s die meer voldoen aan de hedendaagse productienoden. «Dat zal de werkomstandigheden sterk verbeteren. Eyeworks heeft hiervoor meerdere concrete en haalbare opties aangebracht», benadrukt de VRT.

Verder vindt Eyeworks het belangrijk om de ploeg van ’Thuis’ te «omarmen». Daarom heeft het productiehuis het voornemen om met het hele bedrijf, Eyeworks én Warner Bros. ITVP België, mee te verhuizen naar de nieuwe studio’s. «Zo kan de ’Thuis’-ploeg een centrale rol spelen op een nieuwe site waar alle medewerkers zich thuis kunnen voelen. Dat creëert ook mogelijkheden voor de medewerkers van ’Thuis’ om aan andere producties van Eyeworks en WBITVP mee te werken», aldus de VRT.

Loonsonderhandeling

In lijn met de wetgeving op de uitbesteding van activiteiten gaan alle medewerkers die voltijds of het merendeel van hun tijd voor ’Thuis’ werken over naar de nieuwe producent. Daarvoor heeft de VRT in overleg met de overnemer collectieve onderhandelingen gevoerd om gelijkwaardige loon- en arbeidsvoorwaarden te verkrijgen.

De directie heeft zich naar eigen zeggen «ingespannen om de huidige loon- en arbeidsvoorwaarden van VRT te vertalen volgens paritair comité 227 waaronder de Vlaamse privéproductiesector valt». Volgende week zijn er individuele gesprekken met alle medewerkers met toelichting over wat de uitbesteding voor hen concreet betekent.

«Lat blijft hoog»

Volgens Frederik Delaplace, CEO van de VRT, is deze stap «het beste bewijs dat we de lat hoog blijven leggen voor ons meest succesvolle dagelijkse programma». «’Thuis’ is dé referentie voor onze televisieavond; daarom willen we een beroep doen op de knowhow van een gedegen productiehuis dat de polsslag van Vlaanderen voelt. Eyeworks geeft ons de garanties dat het kan investeren in de inhoud, de verhaallijnen, de productiefaciliteiten, de vormgeving? en het belangrijkste: de acteurs en de productiemedewerkers», aldus Delaplace.

De openbare omroep en Eyeworks gaan de afspraken snel finaliseren en formaliseren in een samenwerkingscontract.

Protest

Of er daarmee een einde komt aan de commotie rond de soap is niet zeker. De voorbije weken lieten de cast en crew van ’Thuis’ via werkonderbrekingen weten niet tevreden te zijn met de plannen van de VRT-directie. Normaal willen de vakbonden van de VRT komende maandag naar het kabinet van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (cd&v) trekken. Ze willen aan het Martelaarsplein de petitie ’Laatthuisthuisblijven’, intussen al met 34.000 handtekeningen ondertekend, aan de Mediaminister overhandigen.

Eyeworks maakt al meer dan veertig jaar Vlaamse fictie en is gekend van onder meer ’Cordon’, ’Flikken’, ’Vermist’, ’De Twaalf’, ’Chantal’ en ’Eigen Kweek’.