Dit zijn zeven perfecte films volgens Quentin Tarantino

Quentin Tarantino heeft met ‘Pulp Fiction’ en ‘Inglorious Basterds’ zelf heel wat sterke films op zijn palmares, maar voor Jimmy Kimmel somde de Amerikaanse regisseur zijn beknopt lijstje van «perfecte films» op. Daarbij kwam hij tot (min of meer) zeven films.

door
Redactie Online
Leestijd 3 min.

Quentin Tarantino kwam langs bij de Amerikaanse talkshowhost Jimmy Kimmel om zijn nieuwe boek ‘Cinema Speculation’ te promoten. Daarin schrijft hij dat er maar «erg weinig perfecte films» bestaan. Bij Kimmel licht hij die gedachte toe: «Er zijn er niet veel, wat vooral aantoont dat film een moeilijke kunstvorm is», zegt Tarantino. «Perfecte films doorkruisen verschillende vormen van esthetiek. Die film zou misschien niet jouw smaak kunnen zijn, maar er is niets dat je kunt zeggen om de film naar beneden te halen.» Tarantino somde voor de gelegenheid zijn zeven «onbetwistbare» films op, die de proef doorstonden.

1. Texas Chainsaw Massacre (1974)

Deze slasher film van Tobe Hooper duurt slechts 83 minuten, maar het hoeft niet te verbazen dat deze cultfilm deel uitmaakt van Tarantino’s lijstje. Sally wil samen met haar broer Franklin en hun drie vrienden het graf van haar grootvader bezoeken. Iemand zou het graf gevandaliseerd hebben. Onderweg komen ze evenwel oog in oog te staan met een psychopathische familie en Leatherface, een gemaskerde man met een kettingzaag.

2. Jaws (1975)

Sinds de release van ‘Jaws’ staat Steven Spielberg niet alleen bekend als de man die de wereld een haaienfobie gaf, maar ook als een enorm begaafd regisseur. De badplaats Amity Island wordt geteisterd door dodelijke aanvallen van een witte haai. Een marinebioloog en politieman trachten de haai te stoppen, maar de burgemeester wil de zomer redden en zijn strand niet sluiten – zelfs als de bloederige moorden blijven doorgaan.

3. The Exorcist (1973)

In William Friedkin horrorklassieker blijkt dat de grofgebekte, moordlustige 12-jarige Regan niet door een hevige pubertijd gaat, maar bezeten is door een demon. Het leidt tot de waanzinnigste duiveluitdrijving van de filmgeschiedenis: ‘The power of Christ compels you!’

4. Annie Hall (1977)

Woody Allen heeft vele varianten van de neurotische romanticus in beeld gebracht, maar met Alvy Singer overtreft de (inmiddels omstreden) regisseur zichzelf. De romantische komedie over de relatie tussen een Joodse komiek en de zangeres Annie Hall staat bekend als allicht de beste romcom ooit gemaakt.

5. Young Frankenstein (1974)

De Amerikaanse komische horrorfilm ‘Young Frankenstein’ is Mel Brooks parodie op de klassieke Hollywoodhorror van Dracula en Frankenstein. Frederik ‘Fronkensteen’ wordt ongewenst geconfronteerd met het geheimzinnige werk van zijn grootvader Frankenstein, wanneer hij zijn kasteel in Transsylvanië erft. Ondanks zijn bijna vijftigjarig bestaan, wordt deze film met Gene Wilder en Peter Boyle nog steeds gezien als een van de grappigste films aller tijden.

6. Back to the Future (1985)

Robert Zemeckis meesterwerk over Marty en Docs reis naar het jaar 2015 behoeft nog maar weinig introductie. ‘Back to the Future’ werd de blauwdruk voor de scifikomedie, en bezorgt ook vandaag nog onvergetelijke cinemapret, ondanks dat we 2015 al even gepasseerd zijn en de beloofde hooverboards nog steeds niet in het straatbeeld zien.

7. The Wild Bunch (1969)

Tarantino zet ‘Wild Bunch’, de western van Sam Peckinpah over extreem gewelddadige outlaws, met enige twijfel in zijn lijstje van perfecte films, vertelt hij aan Kimmel. «The Wild Bunch kan zeker erin passen, maar het is niet eens een echte perfecte film. Zijn imperfecties maken deel uit van de glorie, dus ik haal hem misschien toch beter uit het lijstje. Maar ik vind hem wel onbetwistbaar», klinkt het.