Marijn Devalck: «Niet-gevaccineerden zijn de motor van de coronacrisis»

Acteur Marijn Devalck vindt dat mensen die zich niet laten vaccineren een gevaar zijn voor zichzelf en de anderen. Hij spreekt zelfs over «potentiële moordenaars».

Accepteer cookies om deze inhoud weer te geven.
door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Het niet verplichten van het coronavaccin heeft voor heel wat polarisatie gezorgd in de maatschappij. Dat blijkt ook uit de meningen van verschillende BV’s. Marijn Devalck (70), die we voornamelijk kennen als Balthasar Boma in ‘F.C. De Kampioenen’, heeft bijvoorbeeld weinig respect voor niet-gevaccineerden. «Men heeft er een potje van gemaakt. Iedereen de vrije keuze? Dat klinkt mooi, maar er zijn altijd complotdenkers en grote ego’s die zich onkwetsbaar wanen. Niet-gevaccineerden zijn de motor van de coronacrisis. Zij blijven koppig door het rode licht rijden en brengen zichzelf en anderen in gevaar. Wie geen burgerzin kan opbrengen, is een potentiële moordenaar, punt», vertelt hij in Dag Allemaal.

Prikplicht

Ook Bart Kaëll (61) is die mening toegedaan. Hij vindt dat vaccinatie verplicht moet worden. «Natuurlijk zijn er mensen die om medische redenen niet ingeënt kunnen worden - bijvoorbeeld omdat ze allergisch zijn. Maar bij gezonde mensen pleit ik voor prikplicht. Baby’s moeten óók ingeënt worden tegen polio. Stelt iemand zich daar vragen bij? En in bepaalde landen moet je je laten inenten tegen gele koorts of malaria, of je mag het land niet binnen. De principiële houding van sommigen - ‘Ik trek er mij niks van aan, ze kunnen mij niet verplichten!’ - getuigt van weinig respect voor anderen. Laat onze ministers eens vijf minuten politieke moed tonen en aan het algemeen belang denken in plaats van aan partijbelangen of hun stemmen», klinkt het.

Mensen motiveren

VRT-sportanker Maarten Vangramberen (43) vindt vaccinatieplicht dan weer een brug te ver. «Ik ben ervan overtuigd dat inenten helpt. In het verleden zijn al heel wat ziektes, zoals de pokken, de wereld uitgeholpen door verplichte vaccinatie, en toch huiver ik bij het woord ‘verplichten’. Mensen moeten vooral gemotiveerd worden, en we moeten hen niet het leven moeilijk maken. Omgekeerd vind ik het niet correct dat in het ziekenhuis bedden worden vrijgehouden voor coronapatiënten ten nadele van ‘gewone’ patiënten», luidt het.

Alternatieve mogelijkheden

Ook voormalig omroepster Martine Prenen (57) denkt niet dat prikplicht een oplossing is. Zij vraagt zich af waarom er geen alternatieve mogelijkheden overwogen worden. «Wij zijn nog altijd baas over ons eigen lichaam. Waarom wordt niet verteld hoe we ons lichaam beter immuun kunnen maken tegen allerlei virussen? Onlangs gaven enkele wetenschappers op ‘Tegenwind’ hun gefundeerde mening over de coronapandemie. Zulke mensen zouden in de klassieke media ook aan bod moeten komen. Maar het ergste vind ik dat we de mensen uit de zorgsector nu de deur gaan wijzen als ze geen vaccinatie willen», zucht ze.