MOVIES. Anima: animatiefilms voor alle leeftijden

ANIMA, het jaarlijkse feest van de animatiefilm, is al aan zijn 42ste editie toe. Naar goeie gewoonte hebben de programmatoren het neusje van de geanimeerde zalm bij elkaar geraapt. En het gaat niet alleen maar om films voor kinderen. ANIMA heeft voor alle leeftijden iets te bieden. Metro pikt er per leeftijdscategorie een aanrader uit.

door
Ruben Nollet
Leestijd 2 min.

De nieuwe avonturen van Capelito

Voor: kinderen vanaf 3 jaar

Natuurlijk mogen ook de allerkleinsten eens mee naar de film. ‘De nieuwe avonturen van Capelito’ uit Spanje is bijvoorbeeld perfect op hun maat gesneden: amper 40 minuten lang en opgedeeld in 8 verhaaltjes. De hoofdfiguur is een paddenstoel die al 20 jaar kinderzieltjes blij maakt en ook nu weer allerlei grappige avonturen beleeft. Hij beschikt ook over een uniek talent: als hij op zijn magische neus duwt, kan hij zijn hoofddeksel in om het even welke hoed veranderen.

Knor

Voor: kinderen vanaf 6 jaar

Met ‘Knor’ heeft ook Nederland voor het eerst een langspeelfilm in stop-motion gemaakt (je weet wel, poppetjes telkens een klein beetje verplaatsen). ‘Knor’ vond zijn inspiratie bij een boek van Tosca Menten, over een 9-jarig meisje dat van haar eigenaardige opa een biggetje krijgt voor haar verjaardag. Maar is dat cadeau zo onschuldig als het lijkt? Het plezierige avontuur komt meteen ook in de bioscoop en volgende week laten we regisseur Mascha Halberstad aan het woord.

Sing a Bit of Harmony

Voor: jongeren vanaf 10 jaar

Een festival als ANIMA zou niet volledig zijn zonder een flinke portie Japanse anime. Wat dacht je bijvoorbeeld van een verhaal over een tienermeisje dat in werkelijkheid een zingende androïde is met baanbrekende artificiële intelligentie tussen de oren en een geprogrammeerde missie: een eenzame klasgenote opvrolijken? Regisseur Yasuhiro Yoshiura wordt in de wandelgangen ‘de volgende Miyazaki’ genoemd, en deze film laat zien waarom.

Nayola

Voor: jongeren vanaf 12 jaar (en dus ook volwassenen)

Als openingsfilm kiest ANIMA deze keer voor een Portugese film (met Belgische inbreng). ‘Nayola’ speelt zich af tegen de achtergrond van de burgeroorlog die Angola na zijn onafhankelijkheid in 1974 meer dan 25 jaar teisterde. De film toont drie generaties vrouwen binnen één en dezelfde familie, die elk om eigen redenen te maken krijgen met de impact van de oorlog. Maar het is de liefde die hen blijft verbinden. Een fraaie film over een onderwerp waar we te weinig van afweten.

ANIMA, van 17 tot en met 26 februari in Brussel.

Alle info: animafestival.be